Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE - Uniunea Africană, de la Bruxelles, informează Administraţia Prezidenţială. La întâlnire au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice şi extinderea spaţiului Schengen. Roberta Metsola i-a transmis şefului statului susţinerea PE şi a sa pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru alegerea recentă în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, exprimând, totodată, aprecierea pentru obiectivele şi priorităţile sale ambiţioase în direcţia consolidării Uniunii Europene. Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea cooperării strânse cu Parlamentul European pe dosarele relevante de pe agenda europeană, în vederea identificării unor soluţii pragmatice, echilibrate şi consensuale. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spaţiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziţia cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării ţării noastre”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, Preşedintele României a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securităţii din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii statelor membre UE, dar şi a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme şi credibile în vederea detensionării situaţiei de la graniţa estică a Ucrainei, inclusiv sancţiuni.

Klaus Iohannis a reiterat importanţa susţinerii active, inclusiv prin asistenţă financiară, de către Uniunea Europeană, a parcursului european al Republicii Moldova şi a eforturilor Preşedintei Maia Sandu şi a Guvernului de la Chişinău de a continua reformele.

Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru identificarea unor soluţii flexibile, echilibrate şi adaptate la circumstanţele naţionale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare.

„În acest sens, Preşedintele României a evidenţiat rolul important al energiei nucleare şi al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susţine ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât şi sectorul nuclear”, mai indică sursa menţionată.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu ţara noastră pe dosarele de interes comun şi, totodată, a reafirmat susţinerea sa şi a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.