Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, într-un interviu pentru News.ro, legat de anunţul UDMR de organizare a unui miting de protest faţă de acţiunea DNA vizându-i pe şeful Inspectoratului Judeţean Mureş şi pe directorul Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş, că oamenii vor ieşi oricum în stradă, pentru că se simt umiliţi şi lezaţi şi pentru că 400 de copii care învaţă acolo vor rămâne în stradă. El se declară convins că preşedintele şi premierul ştiu foarte bine situaţia de la acest liceu, "pentru că de aceea există servicii".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă situaţia de la Liceul Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş şi despre anunţul UDMR de organizare a unui miting de protest, sâmbătă, Kelemen Hunor a spus că autorităţile locale "nu au făcut altceva decât să redeschidă o şcoală furată, o şcoală închisă de comunişti". 

"Oamenii vor ieşi în stradă dacă se continuă aşa cum s-a pornit, şi cu noi, şi fără noi. Să fiţi convinşi. (...) Nu se duc oamenii dacă vrem noi şi nu se duc dacă nu vrem noi. Oamenii vor ieşi fiind se simt umiliţi, se simt lezaţi. Ei ce au vrut şi ce au obţinut cu greu, prin decizii politice, prin legi? Ceea ce s-a furat de către comunişti să fie retrocedat foştilor proprietari. Clădirile, acum vorbim de Biserica Romano-Catolică, dar vorbim de toate bisericile, de toţi foştii proprietari, până la urmă. Ce au mai dorit? Aşa cum şcoala a fost închisă de comunişti, a fost furată de comunişti în 1949, să fie redeschisă şcoala. S-au redeschis multe, multe şcoli în România, pentru că aşa scrie în Constituţie şi în Legea educaţiei. (...) Nu au făcut altceva decât au redeschis o şcoală furată, o şcoală închisă de comunişti. Nu putem spune că ceea ce au făcut comuniştii a fost legal, furtul a fost legal. Exact invers am spus. Asta a fost decizia politică. Acestea au fost legile, Constituţia. Ei au redeschis această şcoală şi s-au trezit că inspectorul, cel care a fost de acord cu legea, cu redeschiderea şcolii, şi directorul sunt puşi sub control judiciar şi arest la domiciliu. De la Inspectorat toţi cei care au votat avizul conform, fiindcă aşa scrie în lege că trebuie un aviz conform pentru a începe funcţionarea unei noi şcoli, au votat pentru că sunt acuzaţi pentru abuz în serviciu şi mâine-poimâine cei 400 de copii cu familii, cu tot, sunt pe stradă. Anul şcoalar e pus în pericol", a declarat liderul UDMR.

Liderul UDMR a mai spus că, în acest moment, este o nesiguranţă totală la acest liceu şi că, dacă a fost o greşeală administrativă, undeva trebuie discutată şi trebuie găsită soluţia.

"Acum nu se discută clădirea, deşi şi pentru clădire există plângere. Clădirea a fost retrocedată în 2004. Vorbim de şcoală. Dacă a fost o greşeală administrativă, undeva trebuie discutată şi trebuie găsită soluţia: amendă, pedeapsă, sancţiune adminsitrativă. Dar copiii, profesorii, inspectorul şef, directorul, părinţii ce au furat şi de la cine? Care e corupţia acolo? Că au primit înapoi ce au furat comuniştii? Că au redeschis o şcoală închisă de comunişti? Asta e corupţie? Ce au luat şi de la cine? Unde e prejudiciul? De la bugetul de stat, de la bugetul local au furat banii? Si unde i-au dus? Cine s-a îmbogăţit din asta? 400 de copii vor să înveţe în limba maghiară şi părinţii lor au luat decizia să îi trimită într-o şcoală confesională", a spus Kelemen Hunor.

Întrebat dacă a încercat să discute cu cei din administraţia centrală despre această situaţie, liderul UDMR s-a declarat convins că această problemă este cunoscută şi de către preşedinte, şi de către premier.

"Sunt convins că toată administraţia din Bucureşti ştie mult mai bine decât ştiu eu sau dumneavoastră. De aceea există servicii, ca să fie informaţi cei care iau decizii. Sunt convins că preşedintele, premierul şi ministrul ştiu mult mai multe decât ştim noi şi ştiu mult mai bine pentru că au mai multe informaţii. Nu trebuie să merg eu să informez. O să spun şi eu când o să am ocazia tuturor celor care sunt acum în instituţii şi iau decizii că aici e o chestiune mult mai sensibilă decât faptul că cineva a furat contractul de la Bechtel şi nu se găseşte originalul nici după 12 ani de zile. Deci şi măsurile sunt disproporţionale. Cel care a înfiinţat o şcoală e pus sub control judiciar, celaltă în arest la domiciliu, şi cei care au furat sute de milioane sunt la fel sau nici măcar", a adăugat preşedintele UDMR.

Şeful Inspectoratului Judeţean Mureş, Ştefan Somesan, se află în arest la domicliu, iar Zsolt Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano Catolic, este cercetat de DNA sub control judiciar, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş a dispus aprobarea alocării sumei de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase.

Interviul integral cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, va fi difuzat miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.