Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este dificil ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să devină, după încheierea mandatului, Înalt Reprezentant pentru politică externă a UE deoarece el trebuie propus de PSD, iar astfel social-democraţii ar trebui să renunţe la a pune un comisar european, ar trebui să renunţe la a avea un candidat la alegerile prezidenţiale şi toate acestea în favoarea liberalilor. Liderul UDMR consideră că în politică nu se fac cadouri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Kelemen Hunor a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă îl vede pe preşedintele Klaus Iohannis într-o funcţie europeană, după încheierea mandatului, eventual în cea de Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE
“Aici e o chestiune extrem de complicată. Nu se poate răspunde la această întrebare fără să intri în detaliile coaliţiei şi ce se va întâmpla în anul viitor. Ca să fii Înaltul Reprezentant trebuie să te propună guvernul ţării respective. Acum Ciolacu, fiind premierul coaliţiei şi Guvernului, trebuie să îl propună pe Iohannis. Ce va spune în partid? Şi partidul ce va spune? Bravo, aşa am vrut şi noi. Asta înseamnă că PSD-ul va avea un candidat comun la prezidenţiale, bănuiesc că sunt câteva chestiuni care trebuie văzute. Alegerile sunt una după alta, undeva în iulie, august anul viitor trebuie să propui comisar, care, ok, poate să fie pus în funcţie în decembrie, ca să fie mandatul întreg, dar trebuie să ai şi un candidat. PSD-ul ar trebui să renunţe la a pune un comisar european, ar trebui să renunţe la a pune un candidat la prezidenţiale. În favoarea cui? Pentru liberali?  Comisar pentru liberal, preşedinte pentru liberali, după 20 de ani când ei spun că am putea câştiga alegerile prezidenţiale? Lucrurile devin extrem de complicate. Eu nu spun că nu se poate ajunge”, a afirmat liderul UDMR. 
El consideră că nici situaţia din Uniunea Europeană nu este una care să îl avantajeze pe Klaus Iohannis. “În politică nu se fac cadouri, pe de o parte. Pe de altă parte, bineînţeles că după aceea rămâne discuţia cu viitorul şef de comisie. Pentru cine? Ce portofoliu dă? Nu ştim cine va fi viitorul şef de Comisie Europeană. Sunt poziţii care se împart politic, preşedintele Comisiei, preşedintele Parlamentului, Înaltul Reprezentant şi preşedintele Consiliului. Partidul Popular European, din păcate, stă prost în acest moment. Noi avem şapte reprezentanţi în Consiliu, şapte. Niciodată nu am stat atât de prost. Cel mai puternic stat este Austria. Ceilalţi sunt Cipru, Grecia, România, ţările baltice. State mici. Până la urmă, în ecuaţia europeană şi în ceea ce priveşte deciziile mari nu sunt state extrem de influente. Mai puţin Austria. Bineînţeles că după alegerile europarlamentare aceste patru funcţii se împart. Eu nu cred că Partidul Popular European, din păcate, va prinde mai mult de două poziţii. Din astea va dori şefia Comisia şi eventual Parlamentului. Dar acum depinde de mandate. Putem discuta mult despre viitorul domnului Iohannis, dacă doriţi, dar va depinde extrem de puţin de domnul Iohannis”, a explicat liderul UDMR.
Întrebat unde îl vede pe Klaus Iohannis după încheierea mandatului de preşedinte, Kelemen Hunor a răspuns: “Nu mă preocupă prea mult să găsesc eu un loc în viitor pentru preşedintele României. Are el puterea şi viziunea necesară să se ocupe de soarta…”
Întrebat dacă îl vede pe Iohannis premier, revenind după încheierea mandatului de preşedinte şi în fruntea PNL, Kelemen Hunor a răspuns: “Nu cred. Nu prea s-a întâmplat aşa ceva. Eu nu spun că nu se poate, dar e prematur să discutăm aşa ceva. Prima oară trebuie să vedem rezultatul alegerilor şi cine, unde se va aşeza. E o chestiune extrem de complicată şi o perioadă foarte dificilă. Anul viitor sunt patru rânduri de alegeri. Începem cu varianta cea mai proastă din punct de vedere politic, fiindcă mobilizarea e foarte grea pentru europarlamentare, dar totuşi fiecare partid vrea să arate că există o perspectivă şi la europarlamentare se deschide perspectiva sau se închide perspectiva pentru fiecare partid. Acuma vorbesc de partidele care pot câştiga alegerile şi pot veni cu un candidat în turul doi la prezidenţiale. Nu este cazul nostru. În cazul nostru, câştigul este să fii la 6,2 - 6,5% după redistribuire la Parlament, indiferent cât de experimentaţi suntem, cât de buni suntem, cât de inteligenţi suntem, dacă am fi, tot nu depăşim acest prag, fiindcă votul etnic funcţionează, va funcţiona în România în continuare”.
El a mai fost întrebat dacă liberalii se vor dezice de Klaus Iohannis sau invers,aşa cum s-a întâmplat cu PDL şi cu Traian Băsescu. 
“Nu ştiu, chiar nu mă preocupă deloc”, a răspuns Kelemen Hunor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.