Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, referitor la propunerea Comisiei Europene ca statele membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf, că şi în România fiecare om, familie şi instituţie trebuie să se comporte responsabil. Liderul UDMR a adăugat că este doar o recomandare a CE, nu o obligativitate şi „nu este o blasfemie să vorbim de o economisire, dar nu ne putem întoarce în perioada comunismului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu este vorba doar despre România. Nu suntem o insulă izolată. Toată Uniunea Europeană aşteaptă o iarnă grea. Multe state s-au pregătit. Pot să spun că am un regret că comisia a aşteptat enorm de mult. Trebuia să facă aceste demersuri din aprilie-mai. Şi în acest moment, sigur, trebuie să fim conştienţi că ne aşteaptă o iarnă grea. Eu cred că orice familie, orice om, orice instituţie din România, are posibilitatea de a mai economisi şi acest lucru trebuie făcut pentru că facem pentru noi, nu facem pentru alţii. Eu cred că nu e o blasfemie să vorbim despre economisire, dar nu cred că ne putem întoarce în comunism. Acolo am fost obligaţi să stăm aproape 50 de ani. E o diferenţă uriaşă între cele două situaţii”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la Digi 24.

El a adăugat că nici nu poate fi vorba de o obligativitate la nivelul UE de a economisi energie, deoarece statele membre au posibilităţi diferite.

„Fiecare om şi familie trebuie să fie responsabil pentru ceea ce urmează. Nu există în acest moment o propunere de a obliga statele membre să facă un anumit lucru. Este o recomandare. Vorbim de 5% sau 10% economisire, dar nu există o obligativitate şi nici nu se poate. Ar fi cam mult să fie obligativitate pentru că sunt state cu posibilităţi diferite. Ceea ce e adevărat la Atena nu cred că e valabil în Joseni, Harghita. Dar trebuie să conştientizăm că avem o responsabilitate”, a completat vicepremierul.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen a vorbit miercuri, în plenul Parlamentului European, despre o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri mici, anunţând ”o reformă profundă şi radicală a pieţei electricităţii”.

O altă măsură propusă prin planul CE, este ca ţările membre ar trebui să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri, în şedinţa de Guvern, ca în două săptămâni ministerele să vină cu un plan de măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.