Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că eliminarea taxei radio/tv ”va pune în dificultate misiunea serviciului public” şi, totodată, va însemna ”un efort bugetar uriaş, de peste 200-300 de milioane de euro pe an” pentru stat, explicând că UDMR va încerca să îi convingă pe ceilalţi parlamentari să elimine aceste două taxe din proiectul de lege al PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kelemen Hunor a explicat, joi, că taxa radio/tv nu ar trebui eliminată în contextul în care măsura nu vine şi cu un cadru legislativ nou de funcţionare a serviciului, susţinând că ar costa bugetul de stat peste 200 de milioane de euro anual.

”Noi nu am fost consultaţi şi am fost luaţi prin surprindere. Nu vreau să fac o analiză pe aceste taxe, dar există domeniul radio/tv, pe care îl cunosc destul de bine şi unde nu cred că este oportună eliminarea taxelor. Taxa trebuie să rămână şi nu cred că pentru serviciile publice de radio şi televiziune, fără să discutăm filozofia de funcţionare a celor două servicii şi fără să schimbăm legea de funcţionare a lor, poţi să elimini taxele şi să spui a doua zi că finanţezi de la bugetul de stat. Va pune în dificultate misiunea serviciului public şi va însemna un efort bugetar mult mai mare. Va fi un efort bugetar uriaş, de peste 200-300 de milioane de euro pe an şi nu cred că suntem pregătiţi pentru un astfel de pas”, a explicat Kelemen Hunor, într-o conferinţă la Cluj-Napoca, unde a prezenta programul electoral al Uniunii pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Kelemen Hunor a spus că ia însă în considerare posibilitatea schimbării legislaţiei cu privire la funcţionarea serviciului public de radioteleviziune, dar numai după dezbateri şi analize şi doar în următorul Parlament, Hunor explicând că UDMR va cere la dezbaterea pe proiectul de lege propus de PSD ca această taxă să nu fie eliminată.

”Nu neg că există posibilitatea de a finanţa serviciile publice de la bugetul de stat, pentru că sunt câteva state în care aşa funcţionează serviciul public de radio şi televiziune, dar pentru acest lucru este neceasară o dezbatere publică, o analiză extrem de serioasă şi trebuie schimbată toată legislaţia. Nu poţi doar să elimini cele două taxe şi să crezi că  lucrurile merg mai departe fără nicio problemă. Săptămâna viitoare, când legea va intra în dezbatere, noi vom încerca, cu argumente, să îi convingem pe colegi să eliminăm aceste două taxe din proiectul de lege şi, eventual, dacă se consideră că e nevoie, anul viitor să discutăm în noul parlament despre o nouă lege de funcţionare a radioului şi televizunii publice şi abia apoi să discutăm despre această taxă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost adoptată, luni, de plenul Senatului, dezbaterile fiind extrem de aprinse între reprezentanţii PSD şi PNL, liberalii cerând retrimiterea proiectului la comisie şi acuzându-i pe social-democraţi că vor plăti pentru adoptarea acestei legi.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut proiectul de lege de la tribuna Senatului. El a arătat că un stat puternic este un stat în care românii au încredere. ”Ne place sau nu ne place, birocraţia este alături de corupţie, principala problemă a statului”, a spus el.

Dragnea s-a referit şi la taxa radio şi tv, arătând că cineva care o firmă, plăteşte de două ori taxa, ca persoană fizică şi ca persoană juridică.

Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) a transmis, miercuri, că se opune adoptării propunerii legislative de eliminare a taxei radio-tv, argumentând că trecerea finanţării la bugetul de stat ar transforma postul public de radio într-un post guvernamental, SRR pierzându-şi autonomia şi independenţa, precum şi credibilitatea în exercitarea misiunii sale publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.