Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că trebuie "regândit" sistemul controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii, acesta fiind acum strict "formal", şi că ar trebui să includă toate instituţiile, nu doar SRI şi SIE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În privinţa controlului serviciilor secrete, controlul parlamentar trebuie să fie un control real. Trebuie să regândim, reclădim, acest control, care acum este mai mult formal decât real, mai mult cu cât sunt domenii care nu sunt supuse controlului parlamentar", a spus Kelemen.

Întrebat dacă susţine ideea PNL, de comasare a comisiilor pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE şi SRI, Kelemen a afirmat că nu a discutat acest subiect, însă consideră că este important ca toate serviciile să ajungă sub controlul Legislativului.

"Nu am discutat cu liberalii ideea lor. Important este să fie un control real. Dacă este într-o singură comisie sau în mai multe este mai puţin important. Şi să nu existe servicii care nu au control parlamentar", a explicat acesta.

În privinţa legilor siguranţei naţionale, Kelemen a spus că a avut discuţii bune cu preşedintele Klaus Iohannis, faţă de care a subliniat nevoia ca Parlamentul să aibă un cuvânt greu de spus în această chestiune.

"Este un rol esenţial, nu se poate legifera fără un Parlament puternic, fără discuţii foarte bine fundamentate în Parlament", a arătat liderul UDMR.
 
Kelemen Hunor a precizat că, în ceea ce priveşte problema cartelelor preplătite, este de acord că trebuie găsit un echilibru între nevoia de securitate şi drepturile şi libertăţile fundamentale, iar o discuţie pe termen lung în Parlament, fără "o grabă foarte, foarte accentuată", va duce la soluţii.

"Niciun drept fundamental nu trebuie sacrificat pe altarul securităţii", a conchis Kelemen Hunor.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marţi, că ar fi o idee bună comasarea Comisiei parlamentare de control al SIE cu cea de control al SRI, dar şi extinderea atribuţiilor acestui for asupra tuturor celorlalte structuri de informaţii din România, propunerea fiind discutată la nivelul partidului.

"Va decide viitorul Parlament cum şi câte comisii de control vor fi, dar noi am mai discutat şi în partid că probabil o singură comisie la nivelul Parlamentului care să aibă ca obiect controlul asupra Serviciilor de informaţii ar fi binevenită", a declarat Blaga, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni pe tema legilor siguranţei naţionale.

Preşedintele Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele politice privind legile securităţii naţionale. În cursul zilei de marţi, preşedintele a discutat cu delegaţiile PSD, PNL şi UDMR.

Miercuri vor veni la Palatul Cotroceni UNPR, de la ora 10.00, ALDE, de la ora 11.00, şi grupul minorităţilor naţionale, de la ora 12.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.