Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, afirmă că mai trebuie făcuţi ”paşi importanţi” pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, arătând că, în eventualitatea în care Guvernul SUA va lua o decizie favorabilă, va urma o perioadă de pregătiri şi schimb de informaţii. ”Dacă toate condiţiile şi pregătirile se vor desfăşura cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, arată ea.
”Un număr de paşi importanţi mai trebuie făcuţi”, a declarat, marţi, Kathleen Kavalec, după o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.
Kavalec a afirmat că se estimează că vor avea loc noi consultări între reprezentanţii celor două guverne.
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
”În cazul în care Guvernul SUA va lua o decizie favorabilă, de a include România în Programul Visa Waiver, anticipăm că va fi o perioadă de pregătiri atente şi schimb de informaţii publice înainte de a putea fi implemente schimbări în cerinţele actuale privind vizele”, a adăugat ea.
Ea a explicat că datele privind rata de refuz a vizelor pentru toate ţările aspirante la Programul Visa Waiver sunt publicate cel târziu în ianuarie.
”Dacă toate condiţiile şi pregătirile se vor desfăşura cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a subliniat ambasadorul SUA în România.
Kavalec a menţionat că paşii care trebuie făcuţi sunt legaţi de securitate şi de împărtăşirea de informaţii, fiind semnate acorduri cu privire la ce trebuie implementat.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunţat, marţi, că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. ”Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a afirmat Muraru, care apreciază că din prima parte a anului viitor, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite. Muraru a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis, ultimelor două guverne, instituţiilor publice, coordonatorului naţional pentru Visa Waiver, Parlamentului; zecilor de companii private care au sprijinit demersul, asociaţiei de afaceri româno-americane, instituţiilor media care au promovat campania publică pentru îndeplinirea condiţiilor în vederea includerii în program.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.