Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a afirmat vineri, în declaraţia comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că ar fi vrut ca în timpul mandatului său MCV să fie ridicat, însă observaţiile recente ale CE privind România vor mai trebui studiate "cu grijă". În ceea ce priveşte admiterea în spaţiul Schengen, a declarat că acest lucru este posibil. La rândul său, preşedintele Iohannis afirmat că ţine în special de Guvern şi de Parlament să acţioeze pentru îndeplinire condiţiilor negociate pe MCV. În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, şeful statului a precizat că va continua să discute cu toată lumea pentru a convinge co România nu doreşte să fie în Spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în Spaţiul Schengen şi ca parte a unei soluţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Când m-am prezentat timid şi modest pe 14 iulie 2014 în faţa Parlamentului European pentru a solicita învestirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a Spaţiului Schengen şi nu văd de ce nu ar putea să devină. Iar în ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observaţiile făcute recent de comisie în ceea ce priveşte România. Am mai discutat cu Guvernul despre această chestiune",  a subliniat preşedintele CE.
 
Preşedintele Iohannis a spus că să devenim membri sau parte din Spaţiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început şi am lucrat în acea direcţie.
 
"Iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit, în 2011 le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în Spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din Spaţiul Schengen au început să apară primele întrebări şi primele probleme şi de atunci cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen România şi Bulgaria la fel nu au fost acceptate în Spaţiul Schengen. De atunci încoace încercăm să convingem pe prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse în Spaţiul Schengen şi care se bazează pe valorile Uniunii Europene. Progresul încă se lasă puţin aşteptat. Dar personal nu am renunţat şi voi continua să discut cu toată lumea pentru a-i convinge co România nu doreşte să fie în Spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în Spaţiul Schengen şi a parte a unei soluţii,  ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în Spaţiul Schengen", a explicat şeful statului.
 
În ceea ce priveşte MCV, el a relatat că  a avut o primă discuţie cu preşedintele Juncker  în ianuarie 2015 şi una din primele teme discutate atunci a fost MCV.
 
"Am căzut amândoi de acord că varianta optimală este finalizarea MCV-ului până la încheierea mandatului comisiei Juncker. Evident că aici trebuie să jucăm şi noi rolul nostru, în special Guvernul şi Parlamentul, trebuie să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV. Dacă aşa se va întâmpla, sunt optimist că avem şanse de finalizare a acestui MCV", a declarat Klaus Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.