Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borell, a declarat, joi, la Iaşi, după vizita sa la Chişinău, că România şi Republica Moldova trebuie sprijinite pentru că îi primesc pe refugiaţii din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Josep Borell a precizat că UE oferă sprijin material, pe lângă cel politic şi diplomatic, în condiţiile unui aflux ridicat de refugiaţi. 

"Trebuie să fim atenţi cum se descurcă Republica Moldova. Trebuie să asigurăm suport, adăpost, mâncare, totul. Aproape 120.000 de refugiaţi au venit din Ucraina. Au plecat majoritatea, dar tot au rămas aproape 50.000. Cam câţi sunt în România. Ne exprimăm îngrijorarea, dar şi solidaritatea cu aceşti oameni. România şi Republica Moldova trebuie sprijinite pentru că îi primesc pe refugiaţi. Uniunea Europeană face totul pentru a oferi şi sprijin material, pe lângă cel politic şi diplomatic, ţinând cont că la graniţă sunt un milion de refugiaţi", a declarat Josep Borell. 

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, consideră că atacul Rusiei asupra Ucrainei este unul brutal şi că au folosite inclusiv bombe care sunt interzise, potrivit convenţiilor internaţionale. 

"Au bombardat masiv, sunt fotografii cu case distruse, este o bună ocazie ca şi comunitatea internaţională să ceară clar oprirea acestui măcel. Ne confruntăm cu o situaţie dificilă, dar vom face faţă, pentru că suntem uniţi.  Republica Moldova este în prima linie. Am venit împreună cu comisarul european Varhely (Oliver Varhelyi, comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere - n.r.), mâine va veni şi comisarul responsabil pe probleme umanitare care va explica cum se poate accesa sprijinul comunitar", a mai precizat Josep Borell. 

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, s-a aflat joi la Chişinău, unde a avut discuţii cu oficialităţile din Republica Moldova despre criza militară din regiune. Pentru că spaţiul aerian al Republicii Moldova este închis, Borell a venit cu avionul la Iaşi, după care s-a deplasat cu maşina la Chişinău. 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.