Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, a declarat luni, comentând disputa Rareş Bogdan - Bogdan Aurescu, că PNL l-a numit pe Aurescu la MAE, decizia fiind,în mod implicit, asumată de întreg partidul, iar în aceste vremuri e bine să ai un specialist care să gestioneze politica externă. ”E doar o discuţie între un politician şi un diplomat de carieră”, a afirmat Stroe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Vă pot confirma că partidul l-a numit pe domnul Bogdan Aurescu acolo. A fost decizia noastră la momentul respectiv ca opţiunea pentru zona de externe să fie pentru un diplomat de carieră, un diplomat cu foarte bună reputaţie şi experienţă, un om foarte bine conectat la zona relaţiilor internaţionale, care să conducă acest portofoliu. Este un portofoliu asumat de Partidul Naţional Liberal, iar Bogdan Aurescu a fost nominalizarea noastră acolo. Poate că în aceste vremuri e oarecum bine să ai un specialist în domeniu care să gestioneze situaţia politicii externe. Este poziţia şi viziunea domnului Rareş Bogdan în legătură cu activitatea domnului Aurescu. În schimb, vă pot menţiona faptul că aprecieri şi, bineînţeles, evaluarea activităţii fiecărui ministru în parte o face primul ministru Nicolae Ciucă. Ba mai mult decât atât, există în momentul de faţă o activitate extrem de susţinută în plan extern, lucru de altfel, pe care şi dumneavoastră l-aţi  reflectat”, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al PNL, întrebat în legătură cu afirmaţia lui Rareş Bogdan conform căreia nu partidul l-a numit pe Bogdan Aurescu, ci statul.
În opinia lui Stroe, ”este doar o discuţie între un politician şi un diplomat de carieră”.
”Într-adevăr, s-ar putea să fie diferenţe de optică în legătură cu ce poţi face şi ce nu poţi face în aceste vremuri în plan extern, dar nu mă îndoiesc că vreunul din participanţii la această discuţie n-ar susţine politica de stat a ţării noastre, ca membră a NATO, a Uniunii Europene, apartenenţă pe care, în mod evident, trebuie să o valorificăm la maxim, mai ales în acest context internaţional extrem de tensionat”, a subliniat Ionuţ Stroe.
 
El a fost întrebat şi dacă au existat consultări şi cu preşedintele Klaus Iohannis înaintea înaintării numelui lui Bogdan Aurescu pentru funcţia de ministru de externe şi dacă au existat şi alte nume propuse în interiorul partidului.
 
”Noi parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis l-am asumat mereu. Ba mai mult decât atât, ştiţi foarte bine, a existat o conlucrare foarte, foarte bună între noi şi Administraţia Prezidenţială, între fostul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, actual preşedinte al României şi PNL. Important este că decizia a fost luată în structurile de conducere ale Partidului Naţional Liberal şi, în mod implicit, asumată de întreg partidul, în momentul în care s-a făcut”, a răspuns purtătorul de cuvânt al PNL, care a subliniat şi că ”mandatul Partidului Naţional Liberal în acest moment este unul pentru stabilitate, iar în plan extern trebuie să fim foarte, foarte, foarte atenţi şi foarte prezenţi în ce se întâmplă la nivel internaţional, lucru pe care, evident, l-am demonstrat”.

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, referindu-se la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, că nu el sau PNL a decis ca acesta să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei din România, ci statul. Bogdan a adăugat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali. Europarlamentarul liberal a afirmat, de asemenea, că ar schimba mai mulţi miniştri.

Întrebat dacă l-ar mai ţine în funcţie pe Bogdan Aurescu, dacă ar fi şeful lui direct, europarlamentarul a răspuns negativ.

”Eu? Nu. Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi... şi de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.r.) să îl întreb ce are de gând. Pe Petre Daea, care mi-e simpatic, l-aş ruga să fie un fel de şef la târguri, oboare. Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”, a mai declarat Rareş Bogdan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.