Preşedintele Klaus Iohannis verifică, marţi, la Sibiu, stadiul pregătirilor pentru summitul Uniunii Europene din 9 mai, spunând că instituţiile implicate în organizare au colaborat foarte bine. "Uniunea Europeană a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism orientat spre viitor şi care arată că noi, liderii, suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem, bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană, şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu", a declarat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis se află, marţi, la Sibiu, unde verifică stadiul pregătirilor pentru summitul din 9 mai. El s-a întâlnit cu primarul Astrid Fodor, mergând la Primăria Sibiu şi urmează să ajungă şi la Muzeul Brukenthal.

El a spus că în Primărie lucrurile sunt "foarte bine pregătite", inclusiv fostul său birou, pregătit pentru întâlniri bilaterale. Iohannis a menţionat că există un birou special amenajat pentru preşedintele Tusk, unul pentru preşedintele Juncker, dar şi unul pentru el, precum şi spaţii pentru toţi ceilalţi lideri.

"Eu îmi doresc, şi împreună cu mine toţii românii, o Uniune Europeană puternică, integrată, orientată spre cetăţean, care garantează şi securitatea cetăţeanului, care permite aprofundarea pieţei unice şi care este generatoare şi de bunăstare şi de securitate pentru fiecare cetăţean. Sigur, lucrurile vor fi mult mai bine detaliate în ceea ce sper că se va numi Declaraţia de la Sibiu, pe care o pregătim şi care va fi pusă în discuţie joi, iar după aceea va fi dată şi publicităţii. Eu mi-am dorit de la început şi cred că i-am convins pe cei din Consiliul European, colegele şi colegii mei, să avem o declaraţie foarte optimistă, suntem în prag de alegeri europene. Uniunea Europeană a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism orientat spre viitor şi care arată că noi liderii suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem, bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană, şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă au fost colaborări interinstituţionale bune pentru organizarea summitului, între Guvern şi Preşedinţie, Iohannis a răspuns: "Da, lucrurile au funcţionat bine şi am fost foarte conectat la pregătiri, toată lumea care are atribuţii legat de acest eveniment - care este un eveniment organizat de toate instituţiile româneşti cu atribuţii - au colaborat şi colaborează foarte bine".

Municipiul Sibiu găzduieşte, în 9 mai, summitul Uniunii Europene la care sunt aşteptaţi 28 de şefi de state şi de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraş mai mulţi preşedinţi, premieri şi cancelari, alături de conducerea Parlamentului European şi a Comisiei Europene. Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent. Pe lângă acţiuni despre care nu vorbeşte nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricţionat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului. Toate unităţile de cazare din oraş şi împrejurimi sunt ocupate cu participanţi la eveniment, în timp ce principalii lideri politici stau la singurul hotel de cinci stele din oraş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.