Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, pe Facebook, condoleanţe în urma tragicului accident din Republica Moldova în care a fost implicat un elicopter SMURD, el arătând că ”patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis scrie că a aflat ”cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident”.

”Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!”, transmite şeful statului, în mesajul postat pe pagina de socializare. 

Un elicopter SMURD a dispărut de pe radare în jurul orei 14.13, în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Autorităţile de la Chişinău au confirmat că elicopterul s-a prăbuşit şi că toate cele patru persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

Elicopterul SMURD Iaşi se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un cetăţean american în stare foarte gravă, intubat şi ventilat mecanic, care trebuia transportat într-un spital din Chişinău, a declarat pentru News.ro coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Aparatul de zbor era la a doua misiune în cursul zilei de joi, în Republica Moldova. Astfel, joi dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi.

La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă, se precizează pe site-ul Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministerul român de Interne a anunţat că elicopterul prăbuşit, de tip EC 135, a fost fabricat 2014, iar ultima revizie a fost făcută în 2016. Aparatul de zbor a costat peste 5 milioane de euro şi era singurul din dotarea SMURD Iaşi, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.