Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace referendum în ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, spunând că este „aproape hotărât”, pentru că este nevoie de o analiză profundă, care la Cotroceni a început.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis: Dacă ar fi să concentrez întreaga evoluţie revoltătoare din ultimii doi ani, aş spune că avem de-a face cu pervertirea statului şi pervertirea regulilor democratice

Preşedintele a fost întrebat, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, ce garanţii puteam avea că referendumul pe justiţie va avea loc curând.

„Garanţia pot fi doar eu, că preşedintele convoacă referendumul”, a răspuns preşedintele, precizând că nu a vrut să convoace un referendum doar ca să se afle în treabă şi să nu fie cvorum.

„Am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost relativ puţini entuziaşti pentru ideea asta, eu şi încă doi-trei, dar am reuşit să conving mai mulţi că trebuie să judecăm foarte, foarte bine. (...) Lucrăm deja intens la asta, analizăm variantele, datele, partea legală şi aşa mai departe”, a precizat Klaus Iohannis.

„Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, când avem alegeri europarlamentare, aproape, lăsaţi-mi o marjă care se datorează nevoii unei analize aprofundate”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un refrendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum, atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din opoziţie, vreau să am parteneri şi societatea civilă, românii care îşi doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte, foarte intens. (...) I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune şi o întâlnire cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, a adăugat el.

Preşedintele a mai spus că un referendum nu poate să producă o lege, însă poate să exprime atitudinea naţiunii.

„Şi asta vreau. Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă tolerează corupţia şi corupţia care schimbă legi ca să scape sau să tragem linie şi să spunem: atât”, a explicat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.