Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose participă duminică, în Vrancea, la Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, unde vor depune coroane de flori şi vor susţine discursuri. La acest eveniment sunt aşteptaţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi alţi oficiali. Guvernul a aprobat în iulie un buget de circa 4,2 milioane euro pentru evenimentele dedicate Centenarului în judeţul Vrancea, însă aproape trei sferturi din sumă a fost destinată unor lucrări de infrastructură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de la Mărăşeşti va începe la ora 20.00, la Mausoleul Eroilor, cu un ceremonial militar. După acest moment, preşedintele va decora drapelele de luptă ale unităţilor militare, va depune o coroană de flori la Mausoleu şi va oferi drapelul comemorativ "Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti".

În jurul orei 20.40, preşedintele Iohannis va susţine un discurs, apoi va vizita Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti.

La aceste festivităţi va fi prezent şi premierul Mihai Tudose, dar preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, alături de alţi oficiali ai statului şi lideri locali.

Organizarea manifestaţiilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz a fost aprobată de Guvern în luna septembrie 2016, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din luna iulie, a fost alocată suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică. Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri.

Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice. În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei.

O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa - Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial. Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane lei.

Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", potrivit hotărârii.

Astfel, se vor realiza lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei, lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei, şi realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale, "Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate", cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane lei.

Printr-o nouă hotărâre, adoptată vineri, Guvernul a modificat prevederile care spuneau că sumele neutilizate la finalul evenimentelor se vor returna la bugetul de stat, permiţând autorităţilor locale să reţină banii în bugetul anului viitor, pentru finalizarea lucrărilor. Doar banii care depăşesc costurile totale ale investiţiilor din judeţul Vrancea se vor mai întoarce la bugetul de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.