Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că a decis prelungirea mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă, întrucât legea îi permite acest lucru şi ar fi fost ”inadmisibil şi imposibil” ca Armata să rămână fără conducere. În plus, şeful statului susţine că nu există un conflict de natură constituţională în această problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat cum vede demersul premierului Viorica Dăncilă referitor la o eventuală sesizare a CCR în urma semnării decretului de prelungire a mandatului Şefului Statului Major, Iohannis a declarat: ”Eu văd că nu se poate sesiza Curtea Constituţională. Eu am semnat acel decret, fiindcă aşa îmi permite legea. Legea specifică, spune clar. Mandatul şefului Statului Major poate fi prelungit. Una la mână, nu scrie niciunde în lege că Preşedintele trebuie să aştepte propunerea ministrului pentru prelungire. Doi, vă daţi seama ce ar fi fost ca România să nu aibă şef al Armatei. Este inadmisibil şi imposibil aşa ceva”.

În plus, Iohannis afirmă că ”PSD, care a fost incapabil să vină cu o propunere serioasă, nu are decât să stea şi să se mai gândească”.

”Eu nu am cum să stau în România fără şef al Armatei, drept pentru care am prelungit mandatul generalului Ciucă, care a făcut o treabă foarte bună în cei patru ani. Stau foarte liniştit cu el ca şef al Armatei pentru încă un an de zile. Mi se pare o soluţie foarte bună, o soluţie care este perfect pe lege şi pe Constituţie. (...) Bineînţeles că nu există niciun conflict, nu există absolut niciun conflict şi nicio discuţie pe această temă”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul lunii decembrie, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.

La rândul său, în 28 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.