Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că Unirea din 1859 a fost posibilă pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuinţelor oamenilor. "Iar pentru atingerea acestor obiective naţionale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituţii, nu au încurajat abuzul de putere", a afirmat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"24 Ianuarie este ziua în care sărbătorim unul dintre momentele istorice cele mai apropiate de sufletele noastre, Unirea Principatelor. Ea a confirmat cursul spre modernitate şi unitate naţională al Ţărilor româneşti, iniţiat în anul revoluţionar 1848. (...) Primii ani după Unirea Principatelor au rămas în istoria şi în mentalul nostru colectiv ca o perioadă definitorie pentru occidentalizarea României. Consistenţa reformelor iniţiate de Alexandru Ioan Cuza şi relevanţa rezultatelor acestora au trasat calea spre modernitate a ţării noastre. În istoria României, parcă niciodată nu au fost mai multe, mai urgente şi mai importante lucruri de făcut decât cele care au fost înfăptuite după Unirea Principatelor. În domenii precum educaţia, administraţia, apărarea naţională, agricultura şi numeroase altele, cele mai importante procese de modernizare a ţării noastre îşi au rădăcinile în efortul reformator, în energia şi viziunea elitelor acelei perioade", a afirmat Klaus Iohannis, în alocuţiunea susţinută, joi, la Palatul Patriarhiei, în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice "Unirea Principatelor Române, bază a Statului Român modern".

El a spus că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără Prima Unire din 1859.

"De fiecare 24 Ianuarie ne gândim la moştenirea atât de importantă pe care ne-a lăsat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Este o reflecţie necesară, dacă ne dorim ca România să continue să progreseze şi să se dezvolte. Trebuie să învăţăm din trecut, în beneficiul generaţiilor de azi şi al moştenirii pe care suntem datori să o lăsăm, şi noi, generaţiilor viitoare", a mai spus el.

Potrivit lui Iohannis, Unirea Principatelor Române s-a realizat într-un context politic complex, atât intern, cât şi internaţional.

"Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizării ţării, a stat sub îndemnul lui Mihail Kogălniceanu: «Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare». Aceste principii atât de clar exprimate de Mihail Kogălniceanu reprezintă fundamentul pe care s-a clădit naţiunea noastră şi una dintre cele mai importante contribuţii pe care am primit-o de la generaţia care a făcut Unirea. Momentul istoric 1859 a fost posibil, aşadar, pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuinţelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective naţionale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituţii, nu au încurajat abuzul de putere", a adăugat Iohannis.

El a subliniat că, atunci când celebrăm Prima Unire, trebuie să avem în memorie şi "abnegaţia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autorităţi şi instituţii publice puternice şi funcţionale". 

"(...) Dacă suntem dezamăgiţi că Moldova nu a recuperat decalajul economic şi nu este legată printr-o infrastructură modernă de restul ţării, beneficiind în schimb la fiecare 24 Ianuarie de reînnoite promisiuni, atunci să dăm la o parte populismul şi să ne reîntoarcem la priorităţile oamenilor, aşa cum le-a urmărit cu energie, în scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza", a mai spus şeful statului.

"În 1859, Principatele Române îmbrăţişau valorile europene şi intrau într-un amplu proces de modernizare şi consolidare a statului. În 2019, destinul României nu mai poate fi separat de Uniunea Europeană, ca proiect de pace, prosperitate, siguranţă, echitate şi coeziune pentru cetăţenii săi", a adăugat Iohannis.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

În cadrul manifestărilor organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, preşedintele Klaus Iohannis a asistat, joi dimineaţă, la Palatul Patriarhiei, la un ceremonial religios "Te Deum" şi a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.