Preşedintele Klaus Iohannis spune că şi-ar fi dorit o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale ale alegerilor locale din 5 iunie şi, "poate", "un mod mai prietenos de prezentare a acestor date, astfel încât "orice cetăţean să poate identifica cine, ce şi unde a câştigat".
Preşedintele a declarat, luni seară, la Palatul Cotroceni, că "în general procesul electoral s-a desfăşurat fără probleme deosebite", el amintind că a fost folosit, în premieră, sistemul electronic, pentru a împiedica votul multiplu, iar acest sistem a funcţionat bine.
Şeful statului a mulţumit AEP, MAI şi STS, care "au contribuit la acest rezultat foarte bun", însă a spus că şi-ar fi dorit o comunicare mai rapidă a rezultatelor finale ale alegerilor.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
"Mi-aş fi dorit totuşi o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi, poate, un mod mai prietenos de prezentare a acestor date, astfel ca orice cetăţean să poată indentifica cine, ce şi unde a caştigat", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a spus că nu comentează rezultatele obţinute de un partid sau altul sau de candidaţii independenţi. El a arătat, însă, că se constată că, la nivel naţional, există două mari partide care şi-au consolidat poziţiile în preferinţele electoratului, mai ales în consiliile locale şi judeţene, două partide care au împreună aproape 70%.
”Mă bucură însă faptul că au existat mulţi candidaţi independenţi şi partide nou create care au intrat în competiţia electorală pentru alegerile locale”, a continuat preşedintele.
Preşedintele a mai spus că este de discutat modul în care legislaţia electorală a răspuns aşteptărilor cetăţenilor.
”Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ şi măsura în care el serveşte sau nu intenţiei de a avea un public informat, păstrând în acelaşi timp cerinţele de integritate, transparenţă şi responsabilitate în finanţarea campaniilor electorale”, a continuat Iohannis.
El a adăugat că legea electorală a avut şi părţile ei bune: un control mai bun al finanţării campaniei, reducerea drastică a posibilităţilor de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală şi aşa mai departe.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.