Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis duminică, la Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti, că jertfa înaintaşilor a făcut posibilă ”existenţa şi dezvoltarea statului naţional şi unitar român şi a României independente, libere şi democratice în care trăim în prezent”. ”România de astăzi, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, este pilon de stabilitate regională şi un important furnizor de securitate în Europa de Sud-Est, care beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urmă cu 106 ani, a început, la Mărăşeşti, cea mai importantă bătălie din campania anului 1917 din Primul Război Mondial, când Armata Română, cu sprijinul aliaţilor, a reuşit să oprească ofensiva Puterilor Centrale, stabilizând frontul pentru întreaga durată a războiului. Această importantă victorie militară a fost obţinută însă cu preţul unor mari sacrificii de vieţi omeneşti, în memoria cărora au fost ridicate mausolee şi monumente, precum cele de la Mărăşti, Oituz şi Mateiaş, care glorifică eforturile şi jertfa soldaţilor români din Primul Război Mondial”, a arătat Klaus Iohannis, în mesajul transmis, duminică, la Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti.

În mesaj se arată că, la şase ani de la bătălie, în 6 august 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din România, a început construcţia Mausoleului de la Mărăşeşti, ampla lucrare finalizând-se în anul 1938.

”Astăzi, la 100 de ani de la inaugurarea acestui grandios monument, unde sunt înhumate osemintele a peste 5.000 de ofiţeri şi soldaţi români, aducem un pios omagiu tuturor înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru România, sub faldurile Drapelului Tricolor, şi au făcut, astfel, posibilă existenţa şi dezvoltarea statului naţional şi unitar român şi a României independente, libere şi democratice în care trăim în prezent. Păstrând vie memoria eroilor noştri, ne plecăm cu respect în faţa acestui grandios edificiu şi preţuim devotamentul soldaţilor noştri pe câmpul de luptă”, a adăugat preşedintele.

El a făcut referire şi la războiul actual din Ucraina.

”România de astăzi, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, este pilon de stabilitate regională şi un important furnizor de securitate în Europa de Sud-Est, care beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa. Conflictul militar din vecinătatea graniţelor noastre ne aminteşte, o dată în plus, ororile războiului şi, totodată, datoria de a consolida capacitatea de apărare şi rezilienţa României. De asemenea, ţara noastră este şi va rămâne alături de aliaţi şi parteneri în apărarea valorilor pe care le împărtăşim. Glorie eternă eroilor noştri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi martirii neamului!”, a conchis Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.