Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, în alocuţiunea susţinută la mausoleul de la Mărăşti cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele purtate în regiune, că dezastrele Primului Război Mondial ne aduc aminte care au fost consecinţele urii şi dezbinării şi cât de importante pentru Europa sunt pacea, unitatea şi solidaritatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acum o sută de ani, locul în care ne aflăm a cunoscut prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului. Ea a fost înfăptuită prin jertfa de sânge a militarilor români, însufleţiţi de ordinele marilor oşteni ai ţării care îşi dorm somnul de veci în Mausoleul de la Mărăşti: mareşalul Alexandru Averescu, generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu. În numele statului român, am venit aici pentru a arăta recunoştinţa noastră şi pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn şi respectat”, a spus preşedintele Iohannis în alocuţiunea susţinută în cadrul ceremonialului militar de comemorare a bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

Iohannis a apreciat că forţa idealului naţional a avut o contribuţie majoră în aceste victorii, la care se adaugă proiectul unei noi Românii după război. ”Campania glorioasă din iulie – august 1917 se explică şi prin speranţa şi energiile populare generate de angajamentul clasei politice de a edifica o nouă Românie, mai incluzivă, mai democratică. Modificarea Constituţiei din iunie 1917 a dat viziune unei ţări nu doar aspirând la unitate naţională, dar şi orientată spre valorile democraţiei occidentale”, a afirmat Iohannis.

Pe de altă parte, preţul plătit în război de statele europene trebuie să le aducă aminte de costurile presupuse de un climat de ostilitate reciprocă.

”Cu preţul a milioane de vieţi, Marele Război ne aminteşte ce au însemnat ura şi dezbinarea şi cât de importante sunt pentru continentul nostru unitatea, solidaritatea şi pacea. Pe frontispiciul care străjuieşte somnul de veci al eroilor de la Mărăşti stă scris: «Întru veşnica amintire şi recunoştinţă eroilor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc». Cea mai sinceră expresie de mulţumire pentru această moştenire lăsată de înaintaşi este să contribuim, împreună, la materializarea unui proiect de ţară care să consolideze România ca stat european. Un stat în care legea este egală pentru toţi, o patrie a tuturor cetăţenilor săi, o ţară tolerantă şi incluzivă. Pentru România, proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare şi pace”, a afirmat şeful statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.