Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că a fost aprobată o formă actualizată a Programului de înzestrare a Armatei, ca urmare a alocării unui buget de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a precizat că scopul Programului este acela de a asigura capabilităţile necesare Armatei pentru protejarea intereselor naţionale şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale.

”Subliniez că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale are un impact dublu asupra securităţii naţionale. Pe de-o parte, impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar, pe de altă parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă şi cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că, prin punerea în aplicare a programului, actualizat şi în acord cu autorităţile NATO, se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară. El a dat şi exemple: transportoare blindate 8x8 şi 4x4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele.

De asemenea, CSAT a analizat activitatea Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, SIE, SPP şi STS în anul 2016, precum şi principalele obiective ale acestora pentru anul în curs, 2017.

”Ţinând cont de evenimentele interne şi internaţionale instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi-au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate", a spus preşedintele.

Şeful statului a precizat că a fost analizată şi activitatea desfăşurată anul trecut de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică şi Centrul Naţional de Răspuns la incidente de Securitate Cibernetică, precum şi priorităţile pentru acest an.

Iohannis a mai spus că a fost analizat şi raportul CSAT privind activitatea din 2016, precizând că acest document va fi transmis spre aprobare Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.