Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA, că începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare, el subliniind că lupta anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern. Preşedintele a menţionat că nefericita OUG 13 a fost abrogată, iar sabia lui Damocles pare a fi fost ”pe moment” îndepărtată şi a pledat în favoarea unor dezbateri ample privind modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele şi-a început discursul prin a felicita DNA pentru bilanţul pe anul 2016.

El a arătat că, în ultimii 15 ani, nu numai capacitatea statului de a face faţă provocărilor ce ţin de corupţie a crescut, dar, lucru extrem de important, şi mentalităţile la nivelul societăţii s-au schimbat, dovada acestui fapt fiind la începutul acestui an, când cetăţenii au arătat că nu mai tolerează corupţia.

”Aceşti oameni au aşteptări ca viaţa publică să aibă în centrul ei respectarea legii şi integritatea”, a subliniat preşedintele.

”S-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni, iar când acestea au fost puse în mod real în pericol, a existat o reacţie fără precedent. (...) Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare, iar indignarea şi mobilizarea fără precedent a cetăţenilor şi reacţiile partenerilor externi sunt semnale clare (...) Continuarea luptei anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern”, a ţinut să afirme Klaus Iohannis.

Şeful statului a averizat că ”ireversibilitatea luptei anticorupţie nu e una garantată”. El a spus că măsurile legislative care slăbesc domeniul de aplicare a luptei anticorupţie, ingerinţa actorilor politici în actul de justiţie, campaniile media la adresa unor magistraţi sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical parcursul pe care s-a înscris România.

Menţionând că ”nefericita OUG 13” a fost abrogată, preşedintele a afirmat: ”Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată”.

El a spus că este necesară modificarea legislaţiei, dar numai după o amplă dezbatere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.