Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, că este interesul comun al celor două state ca drepturile minorităţilor maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poate folosi limba maternă şi apropo, şi că în discuţiile cu aceasta au convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română. Şeful statului a mai spus că majoritatea tensiunilor sunt artificiale şi sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Există, evident, probleme care necesită mai mult decât o discuţie, atunci când vorbim despre drepturile minorităţilor în România, însă daţi-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să-l prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlamentul României chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi câte sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României. 
 
Klaus Iohannis a continuat: „Pe de altă parte, este interesul nostru comun - şi am discutat pe larg această chestiune, doamna Preşedinte şi cu mine - interesul nostru comun ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să-şi poată trăi cultura, să-şi poată folosi limba maternă şi aşa mai departe. Şi, apropo, am convenit împreună că este bine să folosească şi limba română”.
 
Şeful statului a ţinut să precizeze că ”este cunoscut şi aici şi dincolo, că există politicieni care vor să profileze exacerbând tensiunile interetnice”.
 
„Este, pe de altă parte, un lucru cunoscut că şi aici, şi dincolo, există politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice. Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru. Şi atunci, aceşti politicieni, care vor să se profileze ei - să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi – vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că, discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune”, a mai afirmat preşedintele României.
 
Klaus Iohannis a completat: „Majoritatea temelor, trebuie să o recunoaştem, sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova. În rest, despre abordarea mea faţă de unele chestiuni, m-am exprimat public în repetate rânduri şi nu cred că este cazul să le repet. Summa Summarum, subliniez că multe din aceste tensiuni sunt artificiale şi, prin implicarea ambelor părţi, ele pot fi considerabil diminuate, în interesul românilor şi al etnicilor maghiari, evident”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.