Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în discursul rostit sâmbătă, la Sibiu, la Întâlnirea internaţională a saşilor, contribuţia acestei comunităţi la experienţa civică a naţiunii române. Iohannis invocă, în faţa reprezentanţilor comunităţii, experienţa civică, tradiţia şi moştenirea culturală a saşilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Anul acesta se împlinesc 800 de ani de la consfinţirea drepturilor strămoşilor noştri stabiliţi în această regiune, colonişti în căutarea libertăţii, dar în acelaşi timp apărători ai libertăţilor (...). Atunci când saşii reuniţi la Mediaş, în 1919 au aderat la Marea Unire, au adus naţiunii române o multiseculară experienţă civică, o bogată tradiţie şi o strălucitoare moştenire culturală cu care astăzi noi toţi ne mândrim.Amintirea acestui trecut - cinstirea valorilor sale, onorarea suferinţelor şi a sacrificiilor din care el a fost ridicat- este în ADN-ul saşilor transilvăneni şi face ca ei, oriunde s-ar afla, să nu-şi uite pământul natal şi să nu-şi abandoneze tradiţiile unei identităţi respectate şi admirate pe toate meridianele. Suntem reprezentanţii unei comunităţi care,  de-a lungul istoriei sale, s-a luptat pentru libertate şi a construit cetăţi, a clădit oraşe pentru prosperitate, justiţie şi bună guvernare şi a ridicat biserici pentru a-şi mărturisi credinţa şi a-l slăvi pe Dumnezeu”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în alocuţiunea pe care a avut-o sâmbătă, de la Întâlnirea internaţională a saşilor care are loc la SIbiu.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Iohannis a rostit alternativ fiecare parte a discursului, în limbile română şi germană.
 
 

Acesta a subliniat că România modernă a fructificat experienţa marilor personalităţi, printre care se numără figuri proeminente ale comunităţii germane.
”România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însufleţit toate generaţiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile şi opera marilor ei personalităţi, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorităţii germane. Prestigiul de care se bucură astăzi ţara noastră este şi opera tuturor celor care, păstrând memoria şi tradiţiile înaintaşilor, le înţeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspiraţiile lor de libertate şi de prosperitate”, a spus preşedintele.
El a amintit că în urmă cu cinci ani a fost adoptată Declaraţia de la Sibiu a Consiliului European, ”un crez şi un angajament, care rămân la fel de actuale în condiţiile speciale, complexe şi grave ale actualei perioade: prin contribuţia tuturor, prin energiile diversităţilor culturale care ne-au îmbogăţit, prin solidaritate şi dialog vom dezvolta o Europă a libertăţii şi a democraţiei, o Europă puternică şi sigură, o Europă prosperă şi competitivă”.
”La 800 de ani de la actul prin care strămoşilor noştri li se reconfirmau drepturile, şi în primul rând libertatea de a-şi clădi o societate a dreptăţii şi a respectului legilor, ne însufleţim prin chemarea imnului Europei: „Alle Menschen werden Brüder”. Îi felicit pe organizatori, doresc tuturor o reuniune de succes şi vă urez bun venit în acest tărâm binecuvântat al Europei, unde ne regăsim împreună, deopotrivă în versul eminescian „ Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, cât şi în „Siebenbürgen, süsse Heimat, Unser teures Vaterland! (vers din Imnul saşilor transilvăneni - n.r.)”, a declarat Iohannis în finalul discursului.
Manifestarea se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României.
La eveniment participă de asemenea primarul Sibiului, Astrid Fodor, vicepreşedintele Consiliului Local Sibiu, Marcel Luca, dar şi ministrul Culturii, Raluca Turcan şi secretarul de stat pentru culte Ciprian Vasile Olinici. De asemenea, la reuniune participă mai mulţi membri a corpului diplomatic, dar şi un grup de parlamentari germani, o delegaţie din partea guvernului Bavariei, reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.