Preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou, miercuri, la TVR, atitudinea Parlamentului faţă de solicitările justiţiei, dar spune că pot fi observate îmbunătăţiri în ultimul an şi există "optimism" că viitorul Legislativ va fi mai performant, pentru că partidele au înţeles că trebuie să se reformeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mai sunt câteva lucruri unde trebuie să devină mai performantă clasa politică. Printre aceste lucruri se numără felul în care Parlamentul reacţionează la solicitările justiţiei (...) Eu cred că imunitatea parlamentară, cât este ea, trebuie folosită doar pentru a preveni abuzuri politice. În niciun caz ea nu trebuie folosită pentru a împiedica procurorii să cerceteze pe cineva", a comentat Iohannis recentele voturi din Parlament, în cazuri precum cel al lui Mădălin Voicu sau Sebastian Ghiţă.

Preşedintele spune că nevoia de schimbare "nu a pătruns suficient de adânc în conştinţa unor politicieni", iar actualul Legislativ "încă mai are câteva restanţe".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Actualizarea clasei politice nu este un fenomen care se petrece de azi pe mâine (...) Mă aştept ca după alegeri să avem un Parlament mai performant, fără îndoială, fiindcă partidele au înţeles despre ce este vorba, au înţeles solicitările societăţii", a continuat preşedintele.

Iohannis a spus că speră la o selecţie mai bună a candidaţilor şi există "motive de optimism" în acest sens, mai ales în perspectiva unui vot pe liste.

"În toamna anului trecut am desemnat un prim-ministru independent politic şi l-am rugat să propună un Guvern independent politic, exact pentru a da partidelor un respiro pentru a-şi face ordine în propria ogradă (...) Partidele au luat această treabă în serios şi am toate motivele să cred, fiindcă aşa s-a întâmplat cel puţin în partidele mari, au fost mişcări ample, s-au apucat de criterii de integritate, de transparenţă", a spus Iohannis.

Preşedintele a criticat din nou faptul că actualele prevederi dau posibilitatea ca imunitatea parlamentară să fie folosită şi pentru ca aleşi să scape de solicitările Justiţiei, explicând că acest mecanism a fost instituit pentru a preveni abuzurile politice, nu cererile instanţelor.

"Imunitatea parlamentară a fost introdusă pentru a preveni abuzuri politice, care au putut fi observate nu neapărat numai la noi, ci şi în alte situaţii, care au dus la apariţia unor regimuri ale terorii. De exemplu, regimul lui Hitler a fost posibil fiindcă într-o anumită fază parlamentarii opoziţiei pur şi simplu au fost arestaţi, fiindcă aşa a dispus ministrul de Interne. Pentru a preveni abuzuri de tip politic s-a introdus ceea ce se numeşte imunitate parlamentară", a spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.