Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îi retrage Ordinul ”Steaua României” lui Laszlo Tokes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a luat act de deciziile instanţelor în procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României”, de retragere a aceste dinstincţii politicianului de etnie maghiară.

”Chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. Trebuie să ţinem seama de câteva lucruri: cel care acordă o distincţie vrea să recunoască un merit celui distins. Cel care primeşte distincţia trebuie să recunoască România şi Constituţia ei, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza ei. Având în vedere toate aceste lucruri, am decis să retrag decoraţia domnului Laszlo Tokes”, a declarat preşedintele Iohannis.

Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.

Pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei. Decizia CAB a fost reconfirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.