Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la dezbaterea World Leaders Forum de la Universitatea Columbia din New York, referitor la fragmentele de drone care au căzut pe teritoriul ţării noastre că trebuie să privim evenimentele într-un context mai amplu şi să ne punem întrebarea de ce Rusia atacă aceste mici porturi ucrainene. „Explicaţia, în opinia mea, este că Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene”, a spus şeful statului care a adăugat că aceste atacuri sunt condamnabile şi „sunt crime de război, pentru că nu atacă baze militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut trei situaţii când am descoperit fragmente de drone pe teritoriul României. Din fericire, până acum nimeni nu a fost rănit şi nu au fost produse pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează aceste evenimente. Trebuie să privim aceste evenimente într-un context mai amplu. De ce Rusia atacă aceste mici porturi? Apropo, avem o graniţă la Dunăre cu Ucraina care este destul de lungă Prin urmare, de ce Rusia atacă aceste mici porturi? Explicaţia, în opinia mea, este că Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene. România a permis din prima să exporte cereal către cine doreşte, în principal ţărilor mai puţin dezvoltate şi exportă destule”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, care a avut loc joi la Universitatea Columbia, New York.

Preşedintele României a adăugat că aceste atacuri ale ruşilor asupra micilor porturi ucrainene pot fi catalogate drept „crime de război”.

„Deci Rusia atacă aceste mici porturi ca să sperie oamenii, să oprească tranzitarea acestor cereale. Este inacceptabil. Aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă unităţi militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi. A fost inacceptabil în sine, de la început, dar această propagare este complet inacceptabilă. Dar să fie afectate zone ale României este destul de inacceptabil şi protestăm împotriva acestui lucru. Am discutat cu aliaţii noştri, ne-am consolidat securitatea aeriană în zona noastră, pentru a ne proteja cetăţenii, dar situaţia rămâne în continuare inacceptabilă, chiar dacă intenţia Rusiei nu este să atace România. Bineînţeles că Rusia nu atacă direct România, dar dacă ajung aceste fragmente de drone să cadă pe teritoriul României, atunci este o problemă reală care trebuie rezolvată”, a completat Iohannis.

El a mai precizat că „oamenii sunt speriaţi”.

„Dacă locuieşti într-un mic sat pe malul Dunării şi vezi cum cade o dronă lângă tine, te gândeşti: «Poate următoarea cade pe casa mea». Totuşi, dincolo de teamă, ei văd de ce trebuie să fim alături de Ucraina, pentru că văd bombardamentele de pe partea cealaltă şi se gândesc că dacă stăm şi nu facem nimic, poate acest lucru va veni şi peste noi”, a concluzionat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.