Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea în formatul Comunităţii Politice Europene, din Spania, că tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi s-a adresat participanţilor dar şi pentru că aceste chestiuni legate de securitate îi preocupă pe toţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul întâlnirii Comunităţii Politice Europene, că este un format care a apărut ca o necesitate şi a a ajuns la al treilea Summit, prima fiind la Praga, a doua, la Chişinău şi a treia are loc acum, în Spania, la Granada.

”A debutat cu o întâlnire în plen, în care tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi ni s-a adresat dar şi prin faptul că aceste chestiuni legate de securitate ne preocupă pe toţi. Temele care s-au dezbătut de data aceasta au fost multe, securitate, războiul, energie, climă, mediu, democraţie, etc”, a spus preşedintele, el precizând că a fost în grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu şi prevenirea schimbărilor climatice, conducând acest grup de lucru împreună cu premierul Norvegiei.

Şeful statului a arătat că a explicat în cadrul discuţiilor cum abordăm noi problema energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului şi a energiei nucleare ca şi energii de tranzit, până când vom avea suficiente regenerabile pentru a acoperi o bună parte din consumul naţional dar a expus şi importanţa educaţiei, pentru a preveni schimbările climatice.

”Le-am spus cum am introdus Săptămâna Verde în şcoli, pentru a conştientiza deja tânăra generaţie cu aceste chestiuni, am abordat şi chestiunea prevenţiei şi a managementului dezastrelor, intervenţii extrem de importante, unde specialiştii noştri sunt foarte apreciaţi. Pompierii noştri au intervenit în repetate rânduri, de exemplu ultima dată în Grecia, unde au avut probleme majore, Grecia fiind lovită de patru dezastre în această vară şi şi noi am intervenit de fiecare dată şi i-am ajutat”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că dezastre au fost şi în alte locuri, inundaţii în Europa, focuri de pădure şi acestea evident vin în urma schimbărilor climatice, care sunt deja uşor de observat”.

”Cu atât mai mult, este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale”, a afirmat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.