Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, referitor la faptul că în comisia PETI a Parlamentului European a existat, miercuri, o dezbatere pornind de la o petiţie depusă de societatea civilă în urma vetoului de care Austria s-a folosit pentru a stopa intrarea României în Spaţiul Schengen, că toată lumea colaborează pentru a obţine un rezultat favorabil, însă este complicat deoarece „Austria, din motive electorale interne, se opune extinderii Schengen”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca atare, aceste iniţiative sunt salutare, fiindcă e bine să se ştie că nu numai noi, politicienii, ne dorim ca România să intre în Schengen, nu numai noi ne dorim să protejăm mediul. Este bine să avem sprijinul societăţii civile, al oamenilor simpli şi să ştim că şi ei îşi doresc aceste lucruri şi ei îşi doresc un mediu mai curat. Dacă prin astfel de iniţiative procesul propriu-zis va fi accelerat, vom vedea. În realitate, procesul se desfăşoară acolo unde s-a desfăşurat din capul locului. Parlamentul European de mult a dat rezoluţii de tipul acesta, că România şi Bulgaria trebuie să fie parte din Schengen, însă legea este că se votează în Consiliul Uniunii, în formatul JAI, deci acolo se ia decizia. Sigur că pentru a ajunge la o decizie favorabilă, toată lumea trebuie să se implice şi politic, începând de la preşedinte, la premier, ministrul de interne, ministrul de Externe şi aşa mai departe. Toată lumea colaborează pentru a obţine acest rezultat. De data aceasta este complicat, fiindcă Austria, din motive electorale interne, se opune extinderii Schengen”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării joi la reuniunea Consiliului European, întrebat despre acea dezbatere în Comisia PETI a PE şi dacă astfel de iniţiative ale societăţii civile pot influenţa procesul politic privind aderarea la Schengen.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat, miercuri în Comisia pentru Petiţii a legislativului european, ca Parlamentul European şi Comisia Europeană să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen, ca urmare a încălcării legislaţiei şi a tratatelor europene, dar şi a discriminării românilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.