Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cotroceni, că ”SRI şi-a făcut treaba” în privinţa situaţiei din Sănătate, însă şefi de instituţii nu şi-au făcut bine treaba sau au ignorat problemele. El a spus că a primit de-a lungul timpului informări legate de sistemul sanitar şi că atunci când primeşte informări grave le discută cu premierul, iar după incendiul de la Colectiv a primit câteva informări pe care le-a considerat grave şi le-a discutat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Iohannis a spus, într-o declaraţie la Cotroceni, că, în privinţa problemelor din sistemul de sănătate, ”SRI şi-a făcut treaba”, însă şefii altor instituţii, care au primit informări, nu şi-au făcut treaba sau au ignorat problemele semnalate.

Întrebat pe ce se bazează când afirmă că SRI şi-a făcut treaba, Iohannis a răspuns: ”Asta e experienţa mea: că SRI îşi face treaba”.

Şeful statului a mai declarat, răspunzând unor întrebări, că de-a lungul timpului a primit informări despre problemele din spitale, dar că nu îşi aminteşte dacă şi despre vreo anumită firmă.

Preşedintele a fost întrebat ce a făcut cu aceste informări.

”Când primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedintele nu este entitate de sesizare, un fel de supra-guvern. (...) Vine o inf ormare despre o temă X, majoritatea sunt trimise din oficiu şi Adiministraţiei prezidenţiale, dar nu sunt destinate Administraţiei prezidenţiale. Dacă sunt lucruri de ştiut din spitale, informarea merge şi la primul ministru, la ministrul Sănătăţii şi eventual la un director judeţean”, a relatata Iohannis.

El a adăugat că, dacă sunt abateri care ar putea fi considerate penale, informările sunt trimise şi parchetelor.

Preşedintele a spus că autoritatea abilitată şi care primeşte respectiva informare trebuie să acţioneze.

”Dacă sunt chestiuni foarte grave, consilierii prezidenţiali fac informări către mine şi dacă şi eu consider că e un caz grav, pot să prezint şi eu într-o discuţie cu primul ministru sau să cer o informare în CSAT”, a mai explicat şeful statului.

Klaus Iohannis a spus că sistemul nu este conceput astfel încât să primească zece oameni o informare şi să vină preşedintele să mai facă o informare. 

Întrebat dacă până acum nu a primit nicio informare legată de probleme din sănătate pe care să o considere gravă, Iohannis a replicat că a rpimit câteva după incendiul din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015 şi că le-a discutat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.