Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor. Şeful statului a precizat că pentru el esenţială este independenţa justiţiei. Întrebat dacă atunci când a spus că va face uz de toate atribuţiile pentru păstrarea independenţei justiţiei a avut în vedere şi convocarea referendumului a cărui procedură a declanşat-o în primăvară, şeful statului a răspuns că este dispus să folosească ”absolut toate” prerogativele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis, întrebat dacă are încredere că ministrul Justiţiei va face ce trebuie după votul din IJ pe controlul la DNA: Experienţa ultimelor luni nu îmi permite să spun aşa ceva

Iohannis, despre proiectele pe justiţie: Procedura de legiferare este viciată; modificările duc la ciopârţirea legilor

”Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a afirmat preşedintele.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt ”bune, oportune şi necesare”.

”Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârţi, e cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

Întrebat despre abuzul în serviciu, preşedintele a spus: ”Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem şi aici la ciopârţiri ale legislaţiei actuale”. Iohannis a spus că, în opinia sa, nu trebuie să existe prag valoric.

”Sper ca din dezbaterea parlamentară să iasă legi care fac bine, şi nu rău justiţiei, independenţei justiţiei. (...) Voi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate atribuţiile”, a ţinut să precizeze preşedintele Iohannis.

El a mai declarat că nu are atribuţii în legiferare, dar ”opinia persoanei Klaus Iohannis” că Inspecţia Judiciară ”trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constituţional clar: în Constituţie scrie sec CSM e garantul independenţei justiţiei, de unde vehiculăm simplu că Inspecţia trebuie să fie tot acolo”.

Iohannis, întrebat despre referendumul pe justiţie: Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile pentru păstrarea independenţei justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă atunci când a spus că va face uz de toate atribuţiile pentru păstrarea independenţei justiţiei a avut în vedere şi convocarea referendumului a cărui procedură a declanşat-o în primăvară, şeful statului replicând că este dispus să folosească ”absolut toate” prerogativele.

”Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale pentru a interveni în acest proces, în sensul păstrării independenţei justiţiei. Tot ce este posibil şi legal şi constituţional poate şi va fi folosit de mine”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a spus că acum nu dă detalii pentru că acestea ţin de strategia sa politică.

Întrebat în ce condiţii ar decide convocarea referendumului, preşedintele a răspuns: ”Asta o să aflaţi atunci când iau această decizie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.