Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la TVR, că este "mulţumit" că în scandalul Panama Papers nu au apărut până acum multe nume de personalităţi politice sau financiare din România şi a comentat că, personal, "are o problemă" cu mecanismul offshore-urilor, care ar trebui regândit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o problemă care nu ne afectează numai pe noi. Recunosc că sunt mulţumit, sper să nu apară alte surprize, că nu am regăsit încă nume foarte cunoscute sau în poziţii foarte înalte politice din România în această listă Panama Papers. Sunt unii afacerişti din România. Parte din ei sunt deja în diferite procese, tot pentru evaziune fiscală", a spus preşedintele.

Iohannis a afirmat că acest "megascandal global" a fost cauzat de oamenii de afaceri care au încercat să profite de pe urma fenomenului globalizării şi au căutat zone unde plătesc mai puţine impozite, fapt care nu este neapărat ilegal, dar are o problemă de moralitate.

"Este discutabilă din punct de vedere moral, dacă un om de afaceri care câştigă foarte bine în România preferă să facă o schemă de acest tip şi să nu plătească impozite în România, ci în cu totul altă parte, de exemplu în Panama, atunci mi se pare că este un lucru care poate fi judecat nu doar din punct de vedere legal, ci şi moral", a spus Iohannis.

Acesta a precizat că are o "problemă" cu mecanismul offshore-urilor, considerând că sistemul ar trebui regândit.

"Acolo unde se realizează un profit este moral să se realizeze şi plata taxelor şi impozitelor. Că este posibil momentan acest model al offshore-urilor este o chestiune cu care personal am probleme, recunosc, şi cred că avem în faţa noastră o regândire a întregului circuit economic global", a spus Iohannis, dând exemplul dezbaterilor mai vechi privind afacerile de tip offshore şi discuţiile privind permsiunea ţărilor de a păstra control asupra impozitării.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică “PanamaPapers” şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate, a anunţat, marţi, instituţia fiscală.

Anunţul agenţiei fiscale din România vine la circa două zile după ce au fost publicate primele informaţii legate de investigaţia internaţională “PanamaPapers”.

Între timp, autorităţile din întreaga lume au anunţat că au deschis anchete, după ce o scurgere masivă de informaţii de la un cabinet de avocatură panamez, Mossack Fonseca, a scos la lumină posibile cazuri de evaziune fiscală prin intermediul companiilor offshore.

"ANAF a iniţiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicaţiilor fiscale ale informaţiilor publicate prin proiectul de investigaţie jurnalistică “PanamaPapers”", a anunţat ANAF, într-un comunicat de presă.

"Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice, şi corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deţinute, participaţii în firme, tranzacţii interne sau internaţionale", a completat instituţia.

În grupul format de ANAF vor fi implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite, a mai precizat instituţia.

Deocamdată nu este clar câţi români ar putea fi pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, însă Paul Radu, jurnalist din cadrul RISE Project, partenerul român al investigaţiei internaţionale, a declarat, la Digi 24, că deţine peste o sută de nume din România obţinute în urma investigaţiei, în special de oameni de afaceri, care urmează să fie dezvăluite în perioada următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.