Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă privind falsificarea unui raport legat de teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este "ciudat", fiind, probabil, un gest de campanie electorală, a declarat, marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că, dacă se va dovedi a fi mai mult, va avea discuţii cu cei implicaţi şi va decide atunci ce măsuri se impun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cei însărcinaţi cu aceste chestiuni să-şi facă treaba. (...) Evident că în măsura în care chestiunea devine de competenţa preşedintelui, voi avea discuţii cu cei care sunt implicaţi", a spus Iohannis, întrebat dacă a avut discuţii cu Laura Codruţa Kovesi pe această temă.

El a precizat că autodenunţul lui Ghiţă i se pare "ciudat" şi, întrebat de ce a fost făcut în acest moment, Iohannis a explicat: "Din cauza campaniei electorale"

"Sunt alţii plătiţi de statul român să verifice aceste lucruri. Atunci când vom avea o concluzie, atunci putem să o comentăm. Înainte sunt doar discuţii", a completat preşedintele. 

Iohannis a fost întrebat şi dacă se impune demisia Laurei Codruţa Kovesi, el spunând că la acest moment este vorba doar despre "un scandal mediatic".

"Dacă va fi mai mult, vom discuta mai mult", a adăugat şeful statului.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

"Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a declarat deputatul la intrarea în Parchetul General.

Ghiţă a mai spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost ”scris în Guvernul României”.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare - dezvoltare.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2002, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat. Codruţa Kovesi şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.