Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, privind o posibilă implicare a unui serviciu secret în cazul HexiPharma, afirmând că dacă şeful Senatului are "indicii" despre aşa ceva, să spună, altfel fiind pasibil de tăinuirea informaţiilor, însă crede că e o declaraţie de campanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă nu am fi în campanie electorală s-ar putea să fie o afirmaţie stranie, dar o cataloghez sub alte declaraţii de campanie electorală", a spus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că nu poate să "ia în serios" o declaraţie de acest tip. "Dacă cineva are indicii că aşa este, atunci este obligat prin lege, nu prin faptul că vă spun eu acum, să dea aceste informaţii procurorilor. Dacă nu o face este pasibil de o urmărire penală, pentru că se numeşte tăinuirea informaţiilor", a spus Klaus Iohannis.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, la Târgu Jiu, că în scandalul dezinfectanţilor Hexi-Pharma din spitale ”sunt suspiciuni că în spate s-ar afla inclusiv un serviciu secret, care foloseşte firma ca sursă de venituri, deci e un paravan comercial pentru alte activităţi” şi a precizat că ar putea cere comisiei de control al SRI din Parlament să verifice aceste informaţii.

Copreşedintele ALDE s-a referit la scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma, arătând că ”este evident că sunt nişte nereguli care s-au produs şi că practicile de liberă competiţie nu au fost respectate”.

”Sunt suspiciuni că în spate s-ar afla inclusiv un serviciu secret, care foloseşte firma ca sursă de venituri, deci e un paravan comercial pentru alte activităţi. Lucru care iarăşi nu este normal. Ştiţi că în România e o veche discuţie, dacă serviciile de informaţii e bine sau neindicat să facă activităţi comerciale. Nu există transparenţă, nu putem să ştim dacă este ceva de genul ăsta, ar trebui mai multe măsuri luate”, a menţionat Călin Popescu Tăriceanu.

Comisia parlamentară de control al SRI a anunţat, miercuri, că a verificat o eventuală legătură între SRI şi Hexi Pharma.

”SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 - februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii  directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi) cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice şi a reglementărilor specifice unităţilor sanitare. Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat”, se mai spune în comunicatul comisiei parlamentare de control.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.