Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după ce Guvernul Orban a fost demis ca urmare a moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, că, din cauza PSD, Guvernul nu va mai putea continua reformele începute. Preşedintele a precizat că va convoca partidele parlamentare la consultări joi, la ora 12:00; iar seara va anunţa probabil deja persoana desemnată să conducă Guvernul .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Dan Barna anunţă că susţine dizolvarea acestui Parlament şi organizarea de alegeri anticipate, dar şi că USR este pregătit să intre la guvernare, dacă nu se ajunge la alegeri

Liderul USR, Dan Barna, anunţă că formaţiunea susţine dizolvarea acestui Parlament şi organizarea de alegeri anticipate, întrucât ”actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, şi-a dovedit limitele”. În cazul în care ”majoritatea de sorginte pesedistă din Parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor”, USU anunţă că este dispus să intre la guvernare şi să dea o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi.

”Actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, şi-a dovedit limitele. România nu poate merge înainte cu el. Am luat act de afirmaţiile Preşedintelui României din această seară privind o posibilă nouă formulă guvernamentală în cazul în care nu se găseşte majoritatea pentru anticipate. Mâine, la consultările de la Cotroceni, delegaţia USR îi va comunica şefului statului faptul că Alianţa USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniştri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dan Barna.


Potrivit acestuia, acest scenariu este valabil doar în situaţia în care ”majoritatea de sorginte pesedistă din Parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor”.

Reamintesc că Alianţa USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloş. Avem, de asemenea, oameni competenţi pentru posturile de miniştri dintr-un viitor guvern.

UPDATE - Eugen Tomac: În loc de două tururi, România intră în al doilea an de criză/ Partidele antiPSD sunt obligate să meargă cu candidaţi comuni peste tot, altfel ne merităm soarta şi nu mai avem nicio scuză

Liderul PMP, Eugen Tomac, afirmă că, în loc de două tururi, România intră în al doilea an de criză. ”Nu-i înţeleg deloc pe cei care împing ţara din nou în criză politică, fără a se gândi la consecinţă”, a transmis Tomac, care precizează că doar alegerea primarilor în două tururi poate trimite PSD în opoziţie în mod real. Liderul PMP consideră că partidele antiPSD ”sunt obligate să meargă cu candidaţi comuni peste tot”, altfel nu au nicio scuză.

”În loc de două tururi, România intră în al doilea an de criză. Anul trecut a fost sacrificat total pentru că am avut alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. O spun cu un regret profund: nu-i înţeleg deloc pe cei care împing ţara din nou în criză politică, fără a se gândi la consecinţe”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, ”PSD poate fi înlăturat şi trimis în opoziţie în mod real doar prin revenire la alegerea primarului în două tururi”.

UPDATE - Tăriceanu: Preşedintele să vadă dacă există posibilitatea formării unei majorităţi. Nu poate numi un premier după bunul plac sau discreţionar/ Este posibil să avem şi o propunere de premier

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, după consultarea cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis va vedea dacă există posibilitatea formării unei majorităţi, precizând că nu poate numi un premier după bunul plac sau discreţionar.Tăriceanu spune că este posibil ca ALDE ă aibă o propunere de premier.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la Antena 3, că în perioada următoare este firesc să fie discuţii privind formarea unei majorităţi.

“Lucrurile se precipită cu o viteză mai mare decât cea normală. Preşedintele să invite partidele la consultări şi partidele între ele să poarte discuţii să se întrezărească posibilitatea formării unei majorităţi. În perioada care urmează e firesc să existe discuţii privind formarea unei majorităţi. Cei de la PSD şi Pro România m-au informat că au deja o propunere în persoana lui Remus Pricopie. Nu e concurs de viteză să dăm răspunsuri pe loc. Suntem într-o criză politică, variantele trebuie analizare şi cântărite. Mingea este la Cotroceni şi preşedintele trebuie să îşi precizeze poziţia după ce face consultarea partidelor parlamentare”, a spus Tăriceanu.

Iohannis: Voi convoca partidele parlamentare la consultări mâine, la ora 12:00

”Este nevoie de câţiva paşi politici, vor fi făcuţi rapid: Voi convoca partidle parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâne, la ora 12.00. Mâine seară, voi anunţa, probabil, persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. Eu am fost şi rămân adeptul alegerilor anticipate. Eu vreau să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru, voi insista să fie votat un guvern constiuit de şi în jurul PNL”, a afirmat Klaus Iohannis. 

”O moţiune împotriva Guvernului a fost depusă şi votată. Este momentul să ne gândim un pic ce avem în spaţiul politic. Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, un guvern care vrea să facă reforme, care vrea să vnă cu măsuri pentru România şi români. (...) Un guvern care vrea să repună România în normalitate.
Pe partea cealaltă avem o majoritate PSD-istă care se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăţi gvernarea de la noi din ţară. Dacă urmărim discursul politic, vedem că guvernul liberal vrea să repare greşelile din ultimii trei ani şi un PSD care se opune reformelor. Din cauza PSD, guvernul nu va mai continua reformele”, a declarat preşedintele.

În opinia sa, PSD vrea înapoi la putere, baronii roşii vor înapoi la banul public şi astăzi s-au găsit suficienţi care au votat moţiunea, pe o speţă care ar fi îmbunătăţit democraţia.
”Pot să vă spun: lucrurile merg mai departe, instituţile sunt solide, Guvernul va rămâne în funcţie cu ceva mai puţine atribuţii. Guvernarea merge mai departe. Nu este cazul să credem că vom intra într-o situaţie fără ieşire. Instituţiile vor funcţiona”, a dat asigurări preşedintele.
”Este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii că avem un PSD care nu doreşte reforme. Să stea în opoziie, să-şi revină, să devină european!”, a conchis Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.