Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri.după vizita la INSP, că în urma discuţiilor, la care a participat şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru,s-a convenit să se lucreze la o metodologie care permite luarea unei decizii mai rapide şi mai corelate privind mpsurile anti-COVID-19 din fiecare judeţ. El a recomandat ca masca să fie purtată tot timpul de cei care ies din casă. Preşedintele a mai precizat că nu intenţioneazp să revenim la starea de urgenţă, dar că nunţile, botezurileşi serbările ar putea fi restricţionate. Închiderea şcolii nu trebuie exagerată, consideră preşedintele, argumentând că elevii sunt în siguranţă în şcol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Iohannis: Nu intenţionez să revenim la starea de urgenţă. Întrunirile precum nunţi, botezuri, serbări, ar putea fi restricţionate
”Nu intenţionez să revenim la starea de urgenţă. Există măsuri care pot avea efecte mai bune. Nu avem nevoie să închidem toată ţara pentru a avea efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgenţă. În această etapă nu intenţionez să introduc starea de urgenţă, dar sunt adeptul măsurilor preventive tip mască. Evenimentele la care se adună multă lume vor trebui restricţionate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri nunţi, botezuri, serbări, unde nu au fost respectate aceste restricţii şi e posibil ca astfel întruniri să fie restricţionate”, a declarat preşedintele.
El a precizat că a discutat de multe ori cu premierul şi ministrul Tătaru despre aceste chestiuni.
Iohannis: Guvernul ia măsuri pentru a nu ajunge în situaţii critice.
”Guvernul ia măsuri pentru a nu ajunge în situaţii critice. În situaţia de acum avem 600 şi ceva de persoane la ATI, dar avem 1.000 de locuri destinate numai pentru pacienţi COVID, am solicitat ca guvernanţi să caute soluţii pentru a avea mai multe locuri. Noi vom face tot ce trebuie făcut pentru a preveni intrarea în stare critică a sistemului medical. Este nevoie de soluţii concrete, inovative. Acolo unde secţia ATI se poate extinde, unde sunt specialişti, se va putea mări numărul de paturi. Dacă anumite spitale vor fi transformate sau nu e o decizie a MS, însă nu sunt adeptul măsurilor heirupiste”. a subliniat Iohannis.
 
Klaus Iohannis: Închiderea şcolii nu trebuie exagerată Copiii sunt în siguranţă în şcoli
 
Referitor la închiderea şcolilor, preşedintelea afirmat că ”închiderea şcolii nu trebuie exagerată”.
”Copiii sunt în siguranţă în şcoli. Sigur acolo unde apar cazuri de boală în şcoală nu există alternativă, dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri. Părinţii trebuie să îşi trimită copiii la şcoală ca să poate merge la serviciu. Ca să nu existe exagerări, am convenit azi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată”, a argumentat Iohannis.
 
El a reluat afirmaţia confom căreia alegerile nu trebuie amânate.
”Nu se poate discuta despre un aunumit număr de cazuri. Dacă INSP ne spune că din acest moment nu se mai poate face o acţiune publică sau alta, atunci vom lua măsurile necesare, însă din discuţiile pe care le-am avut azi nu a rezultat o nevoie de amânare a alegerilor”, a conchis preşedintele, întrebat despre numărul de cazuri care ar putea determina amânarea alegerilor.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am făcut o vizită la INSP, despre care se vorbeşte foarte mult în ultima vreme, şi am vrut să am o discuţie directă cu experţii care se ocupă de acest domeniu la acest institut. Am găsit o echipă de oameni foarte dedicaţi, foarte competenţi. Mi-au prezentat isntitutul, domeniile de care se ocupă şi am discutat şi despre mersul pandemiei de la noi. Am apreciat şi munca pe care o fac şi proiectele care sunt în curs, faptul că se preocupă foarte mult de resursa umană, de dotarea cu aparatură specifică, de extindere şi de faptul că aceste rezultate pe care le obţin au un impact în zona sănătăţii publice. Despre pandemie am discutat destul de mult. M-am bucurat să constat că abordarea noastră e cam la fel nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie deosebită şi dacă vrem să avem o viaţă normală, trebuie să respectăm câteva norme precum purtarea măştii, igiena mâinlor, evitarea aglomerărilor şi da, acolo unde în anumite localităţi incidenţa pandemiei e mai mare, trebuie introduse restricţii specifice”, a declarat preşedintele după o vizită la INSP.
El a subliniat că descentralizarea pentru restricţii a fost un lucru bun.
”Am convenit în discuţia pe care am avut-o cu reprezentanţii institutului, cu domnul ministru Nelu Tătaru, să se lucreze la o metodologie care permite luarea unei decizii mai rapide şi mai corelate privind situaţia din fiecare judeţ. În acest fel vom putea fi mai eficienţi şi să evităm restricţii prea dure. Însă măsurile de bază rămân cele discutate – masca, distanţa, igiena. Am purtat o discuţie mai lungă despre mască. Cam toţi specialiştii sunt de părere că masca este extrem de utilă dacă vrem să nu mai avem o răspândire masivă a virusului. Voi duce această discuţie mai departe şi vom avea probabil mai multe discuţii despre unde şi când purtăm masca. Eu recomand să purtaţi mască tot timpul când ieşiti din casă. În spaţiul public, indiferent că e în interior sau exterior e bine să purtăm mască”, a afirmat Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.