Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, invitaţii către partidele parlamentare pentru consultările pe tema legilor siguranţei naţionale, PSD, PNL şi UDMR urmând să vină marţi la Palatul Cotroceni, iar UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor miercuri, informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Klaus Iohannis a trimis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul securităţii naţionale. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Consultările vor începe marţi, la ora 10.00, prima delegaţie fiind cea a PSD, urmată de PNL, la ora 11.00, şi UDMR, la ora 12.00.

Miercuri vor veni la Palatul Cotroceni UNPR, de la ora 10.00, ALDE, de la ora 11.00, şi grupul minorităţilor naţionale, de la ora 12.00.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, într-un interviu acordat televiziunii publice, că va chema la consultări partidele politice, în zilele de marţi şi miercuri, pe tema legilor siguranţei naţionale.

Klaus Iohannis a precizat că, înaintea consultărilor de marţi şi miercuri, va discuta luni acest subiect în cadrul întâlnirii săptămânale cu prim-ministrul Dacian Cioloş.

”Voi avea aceste consultări săptămâna viitoare, marţi şi miercuri. Mâine voi trimite scrisorile către partide”, a anunţat preşedintele.

Iohannis a spus că, în acest moment, legislaţia în materie a rămas în urmă şi este nevoie nu doar de modificarea ei, ci chiar, în unele cazuri, de "înlocuirea legislaţiei vechi cu una mai bună".

"Având în vedere că vorbim de securitatea naţională, vorbim de securitatea cyber, vorbim de organizarea serviciilor şi aşa mai departe, aceste chestiuni sunt foarte sensibile şi privesc pe toată lumea (...) Mi se pare normal ca această legislaţie, dacă este posibil, să fie adoptată practic în consens, adică cu participarea şi cu acordul tuturor forţelor politice reprezentante în Parlament, cu dezbateri în societatea civilă", a explicat preşedintele.

Iohannis a precizat că procesul este unul amplu, care nu se va finaliza imediat după consultările de la Cotroceni, ci va fi nevoie de o dezbatere cu toţi factorii interesaţi.

"Nu doresc să mai întârzii acest proces, fiindcă sunt chestiuni care devin tot mai arzătoare. Nu doar norocul, ci şi profesionalismul oamenilor din domeniu ne-au ferit de atacuri teroriste, dar avem nevoie de o legislaţie îmbunătăţită", a spus şeful statului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că preşedintele Klaus Iohannis ar urma să invite partidele parlamentare la consultări pe tema legilor privind siguranţa naţională, precizând că partidul pe care îl conduce va merge la Cotroceni cu nişte propuneri ”foarte bine structurate”.

"Din câte am înţeles, este o certitudine această dorinţă a preşedintelui să invite partidele pentru consultări pe acest pachet legislativ (privind siguranţa naţională - n.r.). PSD va merge sigur, cu precizarea că trebuia făcut mai demult această întâlnire şi această discuţie. Este o discuţie foarte importantă pentru statul român şi pentru siguranţa naţională şi pentru siguranţa persoanei din România. PSD are foarte clar definit ceea ce susţine. Pe de-o parte să nu fie ştirbită capacitatea investigativă a statului român, capacitatea instituţiilor statului de a asigura protecţia persoanelor, cetăţenilor români, împotriva terorismului şi a altor acţiuni de genul acesta, iar, pe de altă parte, drepturile fundamentale ale cetăţenilor să nu fie ştirbite", a declarat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă după şedinţa BPN.

Liderul PSD a menţionat că social-democraţii au deja mai multe propuneri ”bine structurate” privind legile siguranţei naţionale.

"Dacă se va confirma oficial, PSD va merge şi va merge foarte bine pregătit, nu să-şi dea cu părerea, nu să vorbească ca să se audă, ci va merge cu nişte propuneri foarte bine structurate", a mai spus Dragnea.

Lideul PSD a menţionat că, cel mai probabil, Parlamentul va adopta întreg pachetul de legi privind siguranţa naţională anul acesta, iar în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru ”înseamnă că avem o problemă”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.