Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa de bilanţ a SRI pe anul 2015, că românii vor ca Serviciul să le ofere siguranţă, în paralel cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, motiv pentru care SRI trebuie să aibă o atitudine deschisă faţă de comisia parlamentară de control.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Pe de altă parte, cred că cetăţenii aşteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranţă şi să le fie respectate drepturile şi libertăţile. În ambele direcţii, SRI are o datorie importantă”, a apreciat preşedintele Iohannis.

Acesta a sublinia că un control parlamentar eficient al serviciilor secrete este esenţial într-o societate democratică pentru credibilitatea SRI şi colaborarea cu alte instituţii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”O atitudine deschisă a SRI în raport cu comisia parlamentară de control şi în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic şi acţionează în acord cu principiile lui”, a mai spus Klaus Iohannis.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, marţi, cu prilejul bilanţului instituţiei, că Serviciul este "performant, dar nu perfect", dând ca exemplu transparenţa activităţii SRI ca domeniu în care trebuie făcute modificări pe viitor.

"Suntem performanţi, dar nu suntem perfecţi. Suntem performanţi pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinat şi justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt, am ţinut sub control extremismul şi crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică, am furnizat permanent decidenţilor şi partenerilor noştri intelligence de calitate", a declarat şeful SRI.

Hellvig a explicat însă că lipsa de perfecţiune vine din cauza transparenţei activităţii SRI, unde "nu a fost atins maximul în gestionarea resurselor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.