Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineaţă, că solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică. Preşedintele a mai spus că demonstraţiile din Piaţa Victoriei au fost "eminamente paşnice" şi că este foarte nemulţumit că Ministerul de Interne, deşi avea informaţii despre ce "grupuri se pregătesc", nu a gestionat această situaţie, iar jandarmii nu au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori" care au detunat manifestaţia paşnică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aseară au avut loc demonstraţii şi proteste masive în toată ţara şi sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul că românii au înţeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanţe de modificare a codurilor penale şi au arătat ce vor - un stat de drept", a declarat Iohannis. 

El a spus că manifestaţiile au fost "eminamente paşnice" până după ora 22.00, când în Piaţa Victoriei au apărut grupuri de demonstranţi violenţi care au deturnat demonstraţia.

"A fost evident pentru oricine ce au urmărt demonstraţiile şi a fost la fel de evident că aceşti demonstranţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei. Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeste profund. Toată lumea din instituţiile de forţă a avut toate informaţiile necesare. S-a ştiut ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia şi i-au lăsat liberi să se amestece", a mai spus Iohannis.

El a spus că, dacă ministrul nu ştia despre aceste elemente, este cu atât mai grav. "Dacă nu a ştiut nimic e cu atât mai grav. Înseamă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister", a spus preşedintele.

Întrebat dacă are informaţii cu privire la persoanele sau grupurile care stau în spatele acestor violenţe, şeful statului a spus că aceasta este treaba autorităţilor. "Există voci în spaţiul public care spun că au fost unii în spatele acestor manifestări, care chiar au incitat şi au contribuit la organizarea lor. Nu am dovezi certe încă şi cred că aceste dovezei trebuie să le aducă exact MAI, şi abia aştept să îşi facă datoria", a spus el.

Şeful statului a comentat şi posibilitatea ca PSD să organizeze contramanifestaţii, acuzând că o astfel de atitudine ar fi "o mare greşeală". "Ar duce la violenţe care cu greu ar mai putea fi calmate. Părerea mea este că soluţia la această criză este abrogarea ordonanţelor şi atunci discuţia se poate, atenţie, se poate calma", a explicat Iohannis.

Iohannis s-a arătat deranjat de o întrebare a unui jurnalist, care a dorit să ştie de ce nu a dat încă de ieri un apel la calm pentru a detensiona situaţia. "O ţară are un Guvern tocmai ca să facă aceste lucruri, nu să dea noaptea ordonanţe. E treaba Guvernului. Şi-au ratat misiunea, şi Guvernul şi MAI", a spus el.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seara, la Romania TV, referitor la violenţele izbucnite la protestul din Capitală, ca nu a primit informări prealabile de la servicii că la miting ar fi urmat să aibă loc provocări. "Nu am primit informări că la mitingul din această seară urmau să fie provocări. Eu nu am primit o asemenea informaţie, dar am luat toate măsurile necesare", spunea ministrul Carmen Dan, întrebată dacă fusese informată de către serviciile de informaţii despre eventuale provocări ce ar fi umat să aibă loc la protestul de miercuri seară.

Ulterior, SRI a precizat, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară, că a existat "un schimb de informaţii cu MAI".

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP", informa SRI.

Instituţia mai spunea că "nu a avut surprize operaţionale" în acest sens, dar subliniaa că "nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras": "Dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală".

Poliţia Capitalei a anunţat, joi dimineaţă, că peste 60 de persoane au fost duse la audieri ca urmare a incidentelor de la manifestaţia din noaptea de miercuri spre joi din Piaţa Victoriei din Capitală, fiind făcute cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.