Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri după-amiază, trei nave care au participat la "Sea Shield 19", cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, printre acestea aflându-se şi fregata "Regele Ferdinand". Şeful statului i-a felicitat pe militarii români pentru cum s-au comportat la acest exerciţiu şi le-a spus că, deşi nava nu dispune de toate facilităţile pe care şi le doresc, reuşesc să compenseze prin capacitatea lor şi prin inventivitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a fost prezent, vineri după-amiază, în Portul Militar Constanţa, pentru a vizita trei nave participante la exerciţiul "Sea Shield 19". Prima sa oprire a fost pe fregata "Regele Ferdinand". După ce a vizitat nava timp de mai bine de o jumătate oră şi a stat de vorbă cu oficiali militari, la final şeful statului s-a adresat marinarilor militari care se aflau pe puntea fregatei. Cu acest prilej, el le-a transmis că este mândru de ei şi de munca depusă şi că, în condiţiile în care nava nu dispune de toate facilităţile pe care militarii şi le doresc, ei reuşesc totuşi să completeze prin capacitatea lor şi prin inventivitate.

"Mă bucur foarte mult că ne întâlnim aici după ce aţi terminat exerciţiul. În vizita pe navă mi s-a prezentat exerciţiul, rezultatele acestuia şi, acum la acest moment, pot să vă spun ceva foarte simplu: felicitări. Sunt foarte mândru de voi şi de munca pe care aţi depus-o şi pe care o depuneţi. Este îmbucurător şi liniştitor dacă aflu de la comandanţii voştri că v-aţi integrat foarte bine cu participanţii din alte ţări. Mi-a plăcut foarte mult când am auzit că, în condiţiile în care nava nu dispune chiar de toate facilităţile pe care vi le doriţi, reuşiţi foarte bine să completaţi prin capacitatea voastră şi prin inventivitate", a afirmat Iohannis la bordul fregatei "Regele Ferdinand". 

Apoi Klaus Iohannis a vizitat nava canadiană HMCS Toronto şi pe cea olandeză Zr. Ms. Evertsen.

La finalul vizitei pe nava olandeză, preşedintele s-a adresat militarilor şi le-a transmis că este impresionat de rezultatele exerciţiului "Sea Shield 2019".

"Pentru mine, ca preşedinte al României, acest exerciţiu a fost foarte important. Pentru că avem Marea Neagră, o mare frumoasă, dar şi o zonă foarte complicată şi presupun că pe durata acestui exerciţiu cu toţii aţi putut observa de ce este o zonă atât de complexă. Pentru mine şi pentru România este foarte important să îi avem pe aliaţii noştri, pe voi, împreună cu noi, aici în Marea Neagră, lucrând împreună, pregătindu-ne împreună şi cunoscându-ne reciproc. Zona Mării Negre nu este numai o regiune estică sau o graniţă estică a NATO. Zona Mării Negre este foarte complicată şi avem nevoie de voi toţi, avem nevoie de NATO", a afirmat Iohannis.

El a menţionat că România este membră NATO de 15 ani, iar ţara noastră s-a adaptat, la început primind securitatea din partea NATO, iar acum a devenit un furnizor de securitate în regiune.

Forţele Navale Române au organizat, în perioada 5-13 aprilie, cel mai mare exerciţiu multinaţional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. La exerciţiul din acest an au participat 14 nave militare româneşti şi şase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care au exersat proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.