Preşedintele Klaus Iohannis i-a atenţionat pe membrii CSM asupra politicienilor care "vor să îndoaie statul de drept", spunând că unii simt "o nevoie excesivă de putere", ceea ce reprezintă un pericol, iar Consiliul trebuie să fie "vocal" împotriva imixtiunilor în justiţie şi să nu le permită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a pledat la CSM pentru o justiţie independentă, avertizând asupra celor care se consideră mai presus de lege.

"Nu şi-a imaginat cineva că un simplu hoţ se poate considera sau are impresia că poate fi dreasupra legii,dar sunt unii care au impresia că poate lor li se cuvine să fie deasupra legii şi mă refer la persoane care au poziţii publice, ori aşa ceva nu se poate", a spus preşedintele.

El a cerut ca toate instituţiile să conştientizeze importanţa unei justiţii independente şi să se implice pentru a sprijini sistemul judiciar, pentru că "duşmanii României" îşi doresc ca ea să fie vulnerabilă.

"Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce îşi doresc duşmanii României. Fiindcă dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democraţia dispare în scurt timp", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a cerut şi ca sistemul judiciar să nu se "izoleze" şi instituţiile să comunice între ele.

"Mă aştept de la dvs. să aveţi o colaborare loială cu toate instituţiile şi autorităţile statului. Un izolaţionism ar fi contraproductiv, fiindcă dvs, judecătorii, procurorii, nu sunteţi doar persoanele care aplică legea şi au grijă să fie respectată, ci sunteţi repere morale. (...) Spuneţi aceste lucru, cu voce tare. Nu vă sfiiţi, altfel ajungem în situaţii paradoxale, când infractorii spun cu voce tare ce gândesc şi cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate nu reacţionază din modestie", a spus Iohannis.

"Fiţi mai vocali!", le-a mai cerut el noilor membri CSM.

Preşedintele a pledat şi ca sistemul judiciar să se împotrivească imixtiunilor politicului, spunând că există politicieni care provoacă acest risc.

"Sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneţi nimic înseamă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care au impresia că ce dacă am dosar penal, sau sunt trimişi în judecată sau sunt condamnaţi, ei de fapt sunt băeiţii buni, că au luat multe voturi, iar dvs. să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept", a mai spus preşedintele.

Iohannis a mai afirmat că în România au mai existat "faze" în care aproape că s-a reuşit supunerea justiţiei politicului, dar acest lucru nu trebuie să se mai repete.

"Politicienii, asta e bine să ştiţi, de regulă încearcă să acapareze tot. Aşa funcţionează un politician. Vrea putere. De cele mai multe ori vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea. Doar la unii câteodataă apare o nevoie excesivă de putere. Şi aici apare un pericol, iar dvs., CSM, sunteţi chemaţi să prevenţi aceste imixtiuni", a spus Iohannis.

El a mai cerut ca membrii CSM, atunci când simt că presiunea devine mare asupra lor, să fie "demni". "Fiţi demni, nu obedienţi, şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune refuzaţi imixtiunea politicului în actul de justiţie", a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.