Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, joi, Consiliul Concurenţei, la împlinirea a 20 de ani de activitate, felicitând instituţia pentru modul în care operează şi dând asigurări că doreşte în continuare "perfecţionarea" cadrului legal în materie, pentru ca instituţia să nu aibă doar un rol "sancţionator", ci şi preventiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aţi urmărit cu profesionalism şi responsabilitate îndeplinirea rolului instituţional al Consiliului, acela de a susţine concurenţa, de a depista şi sancţiona încălcarea regulilor privind concurenţa. (...) Mă bucur să descopăr determinarea dumneavoastră de a continua cu şi mai multă dăruire, pentru a crea în România condiţii concurenţiale echitabile, astfel încât agenţii economici să «joace» după aceleaşi reguli, în beneficiul tuturor", a spus preşedintele.

El a oferit Consiliului Concurenţei Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» în grad de Ofiţer, pentru activitatea în domeniu şi pentru eforturile în consolidarea mediului de afaceri românesc post-comunist.

"Este binecunoscut faptul că aplicarea legislaţiei privind concurenţa nu este deloc o sarcină simplă. Deşi nu dumneavoastră faceţi în mod direct regulile, expertiza pe care o aveţi este esenţială pentru a perfecţiona şi simplifica, pe cât posibil, cadrul de reglementare menit să susţină libera concurenţă. Doar astfel mediul de afaceri poate beneficia de încredere, stabilitate şi predictibilitate economică", le-a transmis preşedintele membrilor insitutuţiei.

Iohannis a afirmat că CC şi-a construit o "bună şi binemeritată reputaţie", finalizând în ultima perioadă 140 de investigaţii, pe diverse sectoare ale economiei, iar termenele de rezolvare au fost semnificativ reduse. "Aşa cum am spus şi în alte ocazii, avem nevoie de autorităţi care să nu aibă doar rol strict sancţionator, ci şi unul preventiv, educativ, în special în privinţa concurenţei, care este esenţa economiei de piaţă şi a spiritului antreprenorial", a subliniat şeful statului.

Preşedintele a subliniat şi faptul că şi în plan european o politică puternică şi eficientă în domeniul concurenţei a constituit un pilon esenţial al proiectului pieţei comune. "Mai buna noastră integrare în economia europeană şi în zona euro se va sprijini şi pe un mediu concurenţial performant, pe creşterea competitivităţii economice şi susţinerea liberei iniţiative. Din acest punct de vedere, România este aliniată standardelor şi bunelor practici recunoscute la nivel internaţional, performanţă la care Consiliul Concurenţei a contribuit în mod semnificativ", a afirmat el.

Iohannis a spus şi că este nevoie de perfecţionarea continuă a cadrului legal în domeniu.

"Avem nevoie de autorităţi credibile, aflate la distanţă egală, şi de dorit cât mai mare, faţă de influenţele din sfera politică şi din partea operatorilor aflaţi în jocul concurenţei. Pentru ca activitatea Consiliului Concurenţei să fie la fel de eficientă şi în viitor, trebuie să perfecţionăm în continuare cadrul legislativ şi de reglementare", a conchis preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.