Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, la TVR, că a semnat decretul de numire a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA pentru un nou mandat de 3 ani,urmând ca decretul să fie publicat joi în Monitorul Oficial

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rezultatele obţinute de DNA în anii trecuţi şi, dacă vorbim acum de trecutul recent, chiar în 2015, sunt impresionante. Pot să vă spun că în această după amiază am semnat decretul de numire a doamnei Kovesi pentru un nou mandat de 3 ani în fruntea DNA, decret care va fi publicat mâine la prima oră în Monitorul Oficial, cu care se încheie parcursul de stabilire a şefului DNA pentru următorii trei ani”, a declarat preşedintele Iohannis.

Acesta a spus că rezultatele obţinute în precedentul mandat la şefia DNA o recomandă pe Codruţa Kovesi să continue cu un nou mandat. ”Nu vreau să apară cumva semne de întrebare sau îndoială într-o chestiune în care eu trebuie să spun că sunt foarte mulţumit de rezultate, de abordare şi am toată convingerea că DNA va continua în forţă”, a spus Kovesi.

Ministerul Justiţiei a înaintat preşedintelui României, pe 29 martie, scrisoarea prin care ministrul Raluca Prună a propus reînvestirea în funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, după primirea avizului CSM.

Procurorul-şef al DNA este numit de preşedinte la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul consultativ al CSM, pentru trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, în 3 martie, că a fost informat de propunerea ministrului Justiţiei, trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, de reînvestire la şefia DNA a Codruţei Kovesi, şeful statului adăugând că rezultatele acestei instituţii vorbesc ”de la sine”.

În proiectul de management pentru un nou mandat de trei ani la conducerea DNA, Laura Codruţa Kovesi arată că principala vulnerabilitate şi cea mai mare provocare pentru DNA este creşterea continuă a volumului de activitate. Kovesi susţine că este nevoie de noi ofiţeri judiciari care să efectueze interceptări telefonice şi ambientale.

Kovesi consideră că priorităţi în activitatea viitoare a DNA trebuie să fie “continuarea investigaţiilor importante pentru societate, a cauzelor de corupţie la nivel înalt, investigarea unor dosare complexe şi un grad înalt de diversificare a cazuisticii penale”.

Codruţa Kovesi arată că şi-a îndeplinit obiectivele stabilite la preluarea mandatului de procuror-şef al DNA, în cei aproape trei ani fiind înregistrate cele mai impresionate cifre de la înfiinţarea instituţei.

Codruţa Kovesi are aproape 21 de ani de experienţă ca procuror: 1995-1999 - la Parchetul Judecătoriei Sibiu, 1999- 2000 - la Parchetul Tribunalului Sibiu, 2000-2002 - procuror şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din Parchetul Tribunalului Sibiu, 2002-2004 - procuror şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din Parchetului Tribunalului Sibiu, 1 septembrie 2004 - 1 decembrie 2004 - procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din aceeaşi structură de parchet, 2004-2006 - DIICOT Sibiu, instituţie pe care a condus-o în 2006.

În 2 octombrie 2006, Kovesi a fost numită procuror general al României, funcţie pe care a ocupat-o timp de două mandate, până în 2012. În octombrie 2012, Kovesi a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană. Mandatul trebuia să fie de trei ani, dar a fost întrerupt în mai 2013, când a fost numită procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.