Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, document semnat pe 5 septembrei 2020 la Bucureşti, arată Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prevederile acestui Acord vizează următoarele: „achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor; înfiinţarea Comisiei Mixte Româno - Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară în scopul aplicării prevederilor Acordului; protecţia informaţiilor clasificate; neafectarea drepturilor şi obligaţiilor Părţilor decurgând din alte acorduri internaţionale”.
 
Acordul nu conţine prevederi contrare legislaţiei româneşti şi nici nu contravine obligaţiilor şi angajamentelor asumate prin alte documente internaţionale şi a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii pe perioade succesive de câte cinci ani, dacă nu este denunţat de una dintre părţi cu maximum şase luni înaintea expirării perioadei de valabilitate.
 
„Acordul consolidează profilul României de stat promotor al stabilităţii regionale în contextul mai amplu al situaţiei de securitate din regiune. Acordul se circumscrie obiectivului ţării noastre de apărare şi de dezvoltare a relaţiilor de cooperare în plan bilateral şi regional, având în vedere interesul Romaniei de a susţine parcursul şi integrarea euroatlantică a Ucrainei prin dezvoltarea unui parteneriat funcţional”, potrivit actului normativ promulgat de şeful statului. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.