Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, îşi caracterizează contracandidaţii într-un interviu acordat agenţiei News.ro, spunând că Gabriela Firea este "o doamnă" cu care îşi doreşte o dezbatere "bună" în campanie, că Nicuşor Dan este un "politician tânăr", iar Robert Turcescu este la debutul în politică. Cu toate acestea, Predoiu spune că nu se poate face stagiatură la Primărie, pe proiecte publice, şi că doar el are experienţa necesară pentru a conduce Capitala.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am respect pentru toţi contracandidaţii mei dar, în acelaşi timp, ştiu că am experienţa necesară să conduc Primăria Generală. Aici nu este vorba de o meserie ca oricare alta, e vorba de anumite abilităţi, dexterităţi, aptitudini pe care niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu le pot prezenta, cu tot respectul pentru ei, aşa cum le prezint eu", declară Predoiu.

Candidatul liberal vorbeşte despre priorităţile sale şi spune că, dacă va câştiga alegerile, va construi o majoritate în CGMB cu forţele de dreapta, pentru a impune proiectele necesare şi că va obţine atenţia Guvernului şi a Parlamentului în privinţa aspectelor ce ţin de Capitală.

”Acest oraş merită atenţie prioritară a primului-ministru şi a Guvernului şi voi obţine această atenţie, concret”, a arătat Predoiu, adăugând că ”Bucureştiul trebuie să aibă un statut aparte, pe agenda Guvernului şi pe agenda Parlamentului”. 

Cătălin Predoiu a vorbit în interviu despre modul în care va aplica proiectele din program, dacă va câştiga alegerile locale, el precizând că, după alegeri, se pot discuta majorităţi negociate cu alte forţe de centru dreapta care pot ajunge în Primăria Capitalei. 

Candidatul PNL spune că, la Primăria Capitalei, de şapte ani, misiunea a fost: "Stăm şi vedem ce se mai întâmplă, poate apare din senin autostrada suspendată", în timp ce fostul primar Sorin Oprescu, sprijinit de PSD, a dezamăgit profund. 

”Chiar dacă unii au apreciat farmecul personal al domnului Oprescu, în realitate, când stai de vorbă cu oamenii, îşi dau seama că au fost înşelaţi, şi s-a ajuns la un punct la care nu se mai poate aşa. Oamenii nu mai aşteaptă vorbe, aşteaptă fapte”, a apreciat Predoiu. 

Cătălin Predoiu a enumerat principalele probleme aflate în atenţia sa, care trebuie rezolvate imediat după 5 iunie, prima fiind nevoia de reformare a Primăriei Capitalei, care înseamnă eficientizarea activităţii, transparentizarea ei şi punerea primăriei în contact cu cetăţenii, combaterea, la rădăcină, a corupţiei şi gestionarea corectă a banului bucureşteanului.

Potrivit lui Predoiu, o altă mare problemă a Bucureştiului este traficul, iar aici este nevoie de colaborare cu Guvernul, pentru rezolvarea acelor aspecte care ţin de centura Capitalei, de finalizarea proiectelor la metroul din Drumul Taberei. A treia problemă este, în opinia lui Predoiu, siguranţa construcţiilor. Candidatul PNL acuză majoritatea PSD că a impus legea 282 din 2015, ”un tun mascat imobiliar", pentru clientela PSD, pentru că a blocat consolidararea clădirilor cu risc seismic, iar mulţi comercianţi au fost nevoiţi să părăsească spaţiile comerciale aflate în astfel de clădiri. 

Predoiu a vorbit şi despre ceea ce se va întâmpla în PNL, după alegerile locale. Spune că se va găsi cea mai bună formulă pentru PNL, în următoarele luni, pentru a aborda alegerile generale, şi menţionează că nu este preocupat de poziţia de lider al partidului, ţinta sa fiind câştigarea funcţiei de primar general al Capitalei. 

Cătălin Predoiu declară că nu a cheltuit bani în precampanie, pentru că nu a avut o precampanie. El menţionează că a primit donaţii, dar a şi donat bani, şi că, în opinia sa, cheltuielile de campanie vor fi minimale, pentru că nu va avea pe ce să cheltuiască, ci vrea să meargă foarte mult să vorbească cu oamenii, pe stradă. 

Cu toate acestea, Predoiu afirmă că există un complex al politicianului şi al publicului de a vorbi de finanţarea politicului, care este o componentă cât se poate de firească în democraţie, dacă se face transparent şi legal, pe modelul american, de foundraising. 

Predoiu consideră că finanţările ilegale trebuie să dispară, pentru că duc la neîncredere în politic, la corupţie, dar şi la nenorocirea unor oameni politici care fac o gafă sau ”o discuţie imprudentă”. 

Prezentăm integral interviul acordat vineri Agenţiei de presă News.ro de Cătălin Predoiu:

Reporter: Aţi intrat în cursa electorală după trei retrageri ale propunerilor iniţiale ale partidului. Cât a pierdut PNL din această indecizie?

Cătălin Predoiu: Eu cred că PNL a câştigat prin coerenţă şi a câştigat prin mesajul pe care l-a transmis în final, după aceste analize, şi anume că, indiferent de situaţie, rămânem într-o echipă unită, o echipă gata să câştige Bucureştiul. Candidatura la care s-a ajuns este bine primită de partid, a fost bine primită şi de public şi suntem optimişti că vom construi o campanie frumoasă, o campanie utilă pentru cetăţeni.

Reporter: În calitate de lider al Organizaţiei Bucureşti, vă veţi asuma responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor? Alina Gorghiu vorbea despre un posibil Congres după alegerile locale, o analiză internă în partid.

Cătălin Predoiu: Mi-am asumat de când am intrat la filiala Bucureşti să preiau reforma acestei filiale, să avem rezultate. Sunt bucuros că am reuşit deja să realizăm câteva lucruri importante. În primul rând, am unificat filiala: conducerile de sectoare sunt unificate, Biroul Politic al Municipiului Bucureşti este unificat. Am restrâns aceste structuri. De exemplu, vechiul Birou avea 40 de oameni, acum are 20 de oameni şi, foarte important pentru mine, chiar în plan personal - consider una dintre cele mai importante realizări pe care le-am reuşit în cei trei ani de când fac politică - în acest an am reuşit ca pe listele propuse de filiala Bucureşti la alegerile locale să avem 70-80% oameni tineri, oameni care au un CV foarte bun şi care vin din organizaţiile de tineret ale partidului, oameni care au o carieră şi care pot să crească în următorii patru ani. Practic, am lansat o nouă generaţie de tineri care în doi, trei, patru ani de zile vor ajunge la maturitate şi va fi gata să servească cetăţenii. Este, după părerea mea, răspunsul concret pe care noi, filiala Bucureşti, l-am adresat cetăţenilor Capitalei, care au cerut o nouă clasă politică şi un nou mod de  a face politică. Iată, am lansat această nouă garnitură politică pe Bucureşti.

 

  • Despre analiza din PNL, după alegeri: Sunt convins că se va găsi cea mai bună formulă pentru PNL, în următoarele luni, pentru a aborda alegerile generale, după alegerile locale

 

Reporter: Urmează fuziunea şi la nivel naţional. Va avea PNL mai multă forţă, cu un lider unic? Vă vedeţi în această poziţie?

Cătălin Predoiu: Eu sunt convins că se va găsi cea mai bună formulă pentru PNL, în următoarele luni, pentru a aborda alegerile generale, după alegerile locale. Nu sunt preocupat de această poziţie. Ceea ce mă preocupă este să câştig primăria Capitalei, prin votul bucureştenilor, să încep reformarea administraţiei Primăriei Generale şi rezolvarea problemelor concrete pe care le au bucureştenii. În acelaşi timp, să continui munca la filiala PNL Bucureşti, pe care mi-o doresc un centru de excelenţă politică, să cresc o nouă generaţie de lideri politici pe care să îi lansez pe scena publică, pe prima scenă politică a ţării.

 

  • Despre clădirile cu risc seismic: Trebuie demarat urgent procesul de inventariere a acestor clădiri şi de expertizare a lor. Trebuie modificată legea şi dat drumul primăriei să facă cadastru.

 

Reporter: Care sunt principalele trei măsuri pe care le veţi lua dacă veţi ajunge la Primăria Capitalei?

Cătălin Predoiu: Sunt trei probleme urgente pe care Primăria Generală le are în faţă. În primul rând, una ţine de propriul aparat, de propria activitate. Urgent, trebuie făcută o muncă de reformă a Primăriei Capitalei, de eficientizare a activităţii, de transparentizare a ei şi de punere a primăriei în contact cu cetăţenii, combaterea la rădăcină a corupţiei şi gestionarea corectă a banului bucureşteanului. O mare problemă  Bucureştiului este traficul, o ştim cu toţii, care blochează Capitala, blochează viaţa de zi cu zi a oamenilor şi blochează dezvoltarea ei. Această problemă se poate rezolva cooperând cu Guvernul în mod foarte strâns pentru finalizarea centurii Capitalei, a inelului median şi a liniilor de metrou care sunt începute şi nu sunt finalizate. În acelaşi timp, Primăria trebuie să preseze finalizarea proiectelor deja începute şi neterminate, rămase în nelucrare sau cu un ritm lent de lucru, cum ar fi pasajul Piaţa Sudului, care blochează un întreg cartier. Parcările, de asemenea, sunt foarte importante. Sunt mai multe proiecte de parcări pe agenda ”Bucureşti 2020”: Walter Mărăcineanu, Charles de Gaulle, Piaţa Alba Iulia. Sunt mii de locuri de parcare care sunt prinse în diverse programe, care nu au plecat şi care ar trebui lansate. În fine, o problemă la fel de urgentă şi la fel de importantă este cea a siguranţei riscului seismic care însemană, de fapt, siguranţa cetăţeanului. Eu nu vreau să creez panică, nu vreau să sperii pe nimeni, dar aş vrea să ne gândim foarte serios la responsabilitatea pe care o avem, nu numai la Primăria Ganerală a Capitalei dar şi la nivel de Guvern, pentru rezolvarea acestei probleme de interes naţional, subliniez, de siguranţă naţională. Spun şi la nivelul Guvernului pentru că a existat aici un blocaj. A existat o ordonanţă în anul 1994, numărul 20, care a lansat un porces de consolidare a acestor clădiri. Primăria, din păcate, nu şi-a făcut datoria. Existau o serie de proceduri care trebuiau continuate pentru consolidarea lor, respectiv finalizarea inventarierii clădirilor cu risc seismic şi a unor proceduri faţă de chiriaşii care blocau aceste clădiri. Fondurile există, din păcate ele nu sunt accesate, nu sunt folosite din cauza neglijenţei Primăriei din ultimii şapte ani de a finaliza acest proces de consolidare şi de inventariere a clădirilor cu risc seismic şi a procedurilor ca să înceapă aceste lucrări de consolidare. În acelaşi timp, ce am mai observat este că în anul 2015, majoritatea PSD a impus legea 282 din 2015, care practic blochează acest proiect şi care este de fapt un tun imobiliar mascat, pentru clientela PSD, pentru că ceea ce se întâmplă este că cei care nu pot face aceste consolidări din cauza blocajelor combinate primărie plus guvern trebuie să părăsească clădirile. Am stat de vorbă cu foarte mulţi mici comercianţi care părăsesc aceste spaţii pentru că nu se pot consolida din cauza lipsei procedurilor legale şi, în acelaşi timp, nu îşi mai pot desfăşura activitatea. Legea le-a interzis să îşi desfăşoare activitatea în clădire cu risc seismic. Practic, spaţiile sunt golite, sunt scoase pe piaţă la vânzare, iar preţurile imobiliare au scăzut. M-am interesat şi mi-au spus şi comercianţii acest lucru: stau tot felul de profitori care aşteaptă să cumpere aceste spaţii care se golesc pentru ca, ulterior, probabil procesul să se deblocheze. Aici nu este numai o neglijenţă, dar este şi un interes, la limita legii şi a moralităţii, pentru că e vorba de siguranţa oamenilor. Ce trebuie făcut? În primul rând, reluarea imediată de către Primăria Capitalei a procesului de inventariere a acestor clădiri cu risc seismic, de expertizare a lor. În al doilea rând, trebuie modificată legea şi dat drumul Primăriei să facă ea cadastru acolo unde nu se poate face de către Guvern. Trebuie cadastrat imediat Bucureştiul. În al treilea rând, trebuie lansat procesul de consolidare a lor, cu maximă celeritate. Deci, insist pe aceste trei priorităţi: modernizarea, transparentizarea şi eficientizarea Primăriiei Capitalei; doi, deblocarea traficului; trei, rezolvarea problemei siguranţei construcţiilor, care înseamnă siguranţa cetăţenilor.

Reporter: În cât timp aţi putea pune în practică aceste lucruri pentru că sunt probleme de ani de zile?

Cătălin Predoiu: Din prima zi de mandat, aceste trei direcţii prioritare trebuie lansate, pe teren. Ţin de siguranţa cetăţeanului, ţin de siguranţa oamenilor. E o problemă de siguranţă naţională, siguranţa Bucureştiului.

Reporter: Sunt foarte multe bulevarde în Capitală care nu arată foarte bine. Aveţi în plan modernizarea acestei zone centrale?

Cătălin Predoiu: Să ştiţi că există deja la primărie aceste proiecte. Trebuie însă pusă în mişcare această birocraţie care a devenit administraţia Capitalei şi transformată într-un intrument de lucru modern, în slujba cetăţeanului, şi atunci proiectele vor fi accelerate. Dar aici este important ce mesaj dă liderul acestei primării. Liderul trebuie să dea un mesaj de seriozitate, în a ne pune pe treabă şi a ne pune cu adevărat în slujba cetăţeanului şi, dacă de la vârf vine acest mesaj, eu sunt convins că toţi funcţionarii Primăriei Capitalei se vor alinia acestui  comandament. Pentru că fiecare vrea, în definitiv, să îşi facă meseria, dar este important cum dirijează orchestra dirijorul pentru că orchestra cântă în funcţie de dirijor.

 

  • Despre majoritatea în CGMB : Putem ulterior să discutăm majorităţi negociate cu alte forţe de centru dreapta care pot accede în Primăria Capitalei

 

Reporter: Contează foarte mult şi majoritatea pe care o veţi avea în Consiliul General al Capitalei...

Cătălin Predoiu: Evident, contează întotdeauna majorităţile şi eu sper într-un rezultat bun care să ne dea o majoritate să trecem aceste proiecte. Să nu uităm că putem ulterior să discutăm majorităţi negociate cu alte forţe de centru-dreapta care pot accede în Primăria Capitalei, dar mai cred şi în forţa argumentelor pentru că şi consilierii care sunt promovaţi de formaţiuni de stânga, de PSD, până la urmă trebuie să fie şi ei în slujba cetăţeanului. Nu pot să concep că cineva blochează un proiect bun pentru Bucureşti doar pentru că aşa i-a spus domnul Dragnea la partid. Asta este exclus, în optica mea. Dar chiar şi aşa, voi găsi soluţii să construim majorităţi care să impună proiectele bucureştenilor. Voi face apel la bucureşteni să creăm acea atmosferă, acea opinie publică care să împingă Primăria Capitalei în direcţia potrivită.

 

  • Despre mandatul lui Oprescu: La Primăria Capitalei, de şapte ani, misiunea a fost: "Stăm şi vedem ce se mai întâmplă, poate apare din senin autostrada suspendată"; Oprescu a dezamăgit profund

 

Reporter: În privinţa traficului, o problemă o reprezintă corelarea semafoarelor. Ştim să sistemul a fost blocat câteva luni de zile...

Cătălin Predoiu: Trebuie văzut de ce este blocat sistemul de management al traficului în care s-au investit foarte mulţi bani şi care este blocat din cauza unor lucrări de detaliu sau a unor necorelări de ordin tehnic. Iarăşi trebuie să fie un semnal clar, din punct de vedere administrativ şi politic, că astfel de găselniţe nu mai pot bloca proiecte care să greveze pe viaţa de zi cu zi a bucureşteanului. În privinţa traficului, soluţiile trebuie combinate, nu doar acest sistem de management rezolvă tot. Trebuie combinat cu finalizarea proiectelor începute, în special cu cooperare cu Guvernul. Nu putem ţine blocat Drumul Taberei până finalizăm metroul acesta. Ce fac aceşti oameni? Au acces numai la mijloacele de transport auto, respectiv public şi privat. Nu putem ţine blocat tot Bucureştiul, care nu are o centură funcţională, pe mai multe benzi, aşa cum au toate marile oraşe europene. Sunt multe metropole care au două, trei centuri în jurul oraşului, care degrevează traficul şi atunci normal că oamenii nu mai intră în oraş cu maşina şi nu mai e nevoie să aglomereze acest oraş. Parcările sunt la fel de importante şi vă spun şi de ce: aproximativ 30% din traficul urban este generat de cei care caută un loc de parcare şi se ajunge, după anumite statistici, ca un timp mediu de căutare a unui loc de parcare să ajungă şi la zece minute. Înmulţiţi asta cu 1.300.000 de maşini, aproximativ, care circulă în Bucureşti şi în zona Ilfov şi veţi vedea la ce dimensiune ajungem cu blocarea traficului, doar pentru că oamenii nu găsesc parcare. Lăsând la o parte costurile implicate pentru fiecare ce are un loc de muncă unde trebuie să fie prezent, oamenii de afaceri, antreprenorii care îşi văd blocate mărfurile în oraş, în ore interminabile, în trafic - toate lucrurile acestea sunt costuri care pot fi eliminate şi aceşti bani, aceste resurse ajung în circuitul economic, profitând oraşului. Combinând toate soluţiile, reuşim să deblocăm traficul. Nu există doar o soluţie, doar un panaceu, pentru rezolvarea ca prin farmec a traficului, dar ele sunt pe masă. Important, încă o dată spun, e leadership-ul, ce semnal dă primarul general, ce impuls dă primăriei, care este misiunea primăriei, ca organizaţie, pentru că orice organzaţie are o misiune, o anumită filosofie de lucru. Deocamdată, la Primăria Capitalei, de şapte ani, misiunea a fost stăm şi vedem ce se mai întâmplă, poate apare din senin autostrada suspendată în timp ce fostul primar Oprescu, sprijinit de PSD, a dezamăgit profund. Bucureştenii sunt dezamăgiţi. Chiar dacă unii au apreciat farmecul personal al domnului Oprescu, în realitate, când stai de vorbă cu oamenii, îşi dau seama că au fost înşelaţi şi s-a ajuns la un punct la care nu se mai poate aşa. Oamenii nu mai aşteaptă vorbe, aşteaptă fapte.

Reporter: Veţi deschide un dialog şi cu Guvernul şi cu celalalte instituţii implicate?

Cătălin Predoiu: Evident. Bucureştiul dă peste 20% din PIB la bugetul României. În momentul acesta, primarul general al Capitalei trebuie să fie un actor important în dialogul cu Guvernul. Orice fel de prim-ministru, de Guvern, trebuie să ia în seamă acest lucru şi să ia în seamă primarul general al Capitalei pentru că este vorba de 2 miloane de oameni care pun România în mişcare. Nu te poţi juca cu acest oraş care merită atenţia prioritară a primului-ministru şi a Guvernului şi voi obţine această atenţie, concret. La fel şi în Parlament. Este cu certitudine de lucru la toate legile care privesc situaţia Bucureştiului. Parlamentul trebuie să acorde atenţie prioritară Bucureştiului şi dacă venim cu propuneri, le dorim transformate în iniţiative legislative. Bucureştiul trebuie să aibă un statut aparte, pe agenda Guvernului şi pe agenda Parlamentului.

 

  • Despre contracandidaţi: Gabriela Firea - o doamnă, Nicuşor Dan - tânăr politician, Robert Turcescu - debutant în politică; nu ne putem permite să facem stagiatură la Primăria Generală a Capitalei

 

Reporter: Cine sunt contracandidaţii cei mai redutabili în această cursă electorală?

Cătălin Predoiu: Am respect pentru toţi contracandidaţii mei dar, în acelaşi timp, ştiu că am experienţa necesară să conduc Primăria Generală. Aici nu este vorba de o meserie ca oricare alta, e vorba de anumite abilităţi, dexterităţi, aptitudini pe care niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu le pot prezenta, cu tot respectul pentru ei, aşa cum le prezint eu. Pentru că am avut parte de un alt tip de experienţă: am mai condus adminstraţia, am lucrat şi cu Parlamentul şi cu Guvernul. Ştiu ce înseamnă să conduci oameni, am dus proiecte la capăt. Una e să îţi faci o meserie la birou sau într-un studio de televiziune sau într-o organizaţie neguvernamentală, cu tot respectul pentru aceste meserii -  nu aş putea să le fac, nu am talentul necesar - şi alta este să conduci structuri, să conduci departamente, să negociezi cu Guvernul, să ceri Parlamentului anumite lucruri, anumite modificări legislative, să discuţi cu investitori, cu primari, cu alţi miniştri. Este, dacă vreţi, o preocupare aparte şi îţi trebuie un anumit tip de experienţă. Nu ne putem permite să facem stagiatură la Primăria Generală în materie de proiecte publice.

Reporter: Aş vrea să caracterizaţi, pe scurt, următorii candidaţi: Gabriela Firea?

Cătălin Predoiu: O doamnă pe care o respect şi îmi doresc să avem o dezbatere bună pe parcursul campaniei.

Reporter: Nicuşor Dan?

Cătălin Predoiu: Este un politician tânăr, care ar putea să îşi construiască o carieră politică în viitor. Este la început, abia şi-a înfiinţat partidul politic Uniunea Salvăm Bucureştiul şi l-a înregistrat şi clar vrea să activeze ca om politic pe scena politică a ţării.

Reporter: Robert Turcescu?

Cătălin Predoiu: A fost un jurnalist foarte combativ, este la debut în activitatea politică. Îl văd foarte determinat dar, repet, ca şi la ceilalţi, îi lipseşte această experienţă care se învaţă greu, se învaţă în mulţi ani, de a conduce oameni, mulţi oameni.

             

             Despre relaţia cu Cristian Sima: Nu am mai vorbit din 2012

 

Reporter: Înainte de intrarea în campanie a apărut această informaţie privind o legătură pe care aţi avea-o cu Cristian Sima. Îl cunoaşteţi?

Cătălin Predoiu: Da, am explicat acest lucru. L-am cunoscut pe domnul Sima pe vremea când era un expert în materie de economie respectat de toată lumea, în Bucureşti, şi invitat la toate televiziunile să prognozeze activitatea economică şi, mai mult decât atât, ce aş putea să spun? Sunt chestiuni de ordin privat, nu am niciun fel de problemă sau vulnerabilitate legată de această relaţie de amiciţie cu domnul Sima.

Reporter: Aţi mai vorbit cu dânsul, după apariţia acelor fotografii?

Cătălin Predoiu: Nu am mai vorbit. Practic, cu domnul Sima nu am mai vorbit din anul 2012.

Reporter: Iniţial, aţi recunoscut această relaţie de prietenie cu Cristian Sima?

Cătălin Predoiu: Am fost întrebat într-un context în care domnul Sima era atacat din toate părţile şi invitat să comentez, oarecum, această relaţie. Eu sunt un om discret şi am refuzat să intru în acest cor al celor care îl puneau la zid pe domnul Sima. Nu uitaţi că eu sunt şi avocat şi sunt obligat la o anumită rezervă în spaţiul public şi aşa îmi place să fiu eu, decent şi discret cu ceilalţi.

 

  • Despre cheltuielile în precampanie: Nu am avut, pentru că nu am avut precampanie; În campanie or fi minimale, vreau să merg să iau contact cu oamenii, pe stradă

 

Reporter: Astăzi e prima zi de campanie. Câţi bani vreţi să cheltuiţi în această campanie? Până acum aţi cheltuit vreun ban? Nicuşor Dan a anunţat că în precampanie a cheltuit deja peste 120.000 de euro...

Cătălin Predoiu: E interesant. Practic, în precampanie eu nu am cheltuit, că nu am avut precampanie. Am fost nominalizat în finalul precapaniei. Nu mi-am făcut postere, nu mi-am făcut bannere. Doar colega Cristina Pocora, care candidează la primăria Sectorului 3, mi-a cerut o poză şi a afişat-o pe un cort în care şi-a strâns semnături. Dar nu mă împiedic de acest lucru, cred că important este să venim în faţa bucureştenilor cu soluţii la problemele pe care dânşii le au. Îmi voi axa campania pe contactul cu bucureştenii, în stradă. Voi merge foarte mult pe stradă şi contez foarte mult pe acest dialog. Deci vom avea o campanie care se va încadra în limita legală a resurselor aprobate prin lege care sunt destul de mici, potrivit cu starea ţării, până la urmă.

Reporter: Veţi veni cu bani de acasă sau veţi face împrumut?

Cătălin Predoiu: Şi, şi, cred, pentru că trebuie să mai ajutăm şi partidul. O să ne facem datoria în limita legii.

Reporter: Donaţii aţi primit?

Cătălin Predoiu: Am şi donat, am şi primit, între timp, dar nu e vorba de sume fabuloase. Legea stabileşte nişte plafoane foarte joase de cheltuieli în campanie. Înţeleg pe undeva acest lucru. Cred, pe de altă parte, că acest domeniu al finanţării nu numai a campaniilor, ci în general al finanţării  politicului, are nevoie de o reformă. Eu am alte idei aici decât ce prevede legea, dar nu e momentul acum să le discutăm, nu ţin de Primăria Capitalei. Concluzia este următoarea: cheltuielile vor fi minimale şi practic nu am pe ce să cheltui pentru că vreau să merg în contact direct cu bucureştenii şi ăsta este cel mai important lucru. Nu te cosă decât benzina sau un bilet de metrou ca să mergi până acolo. Vom face şi campanie online, îi rog pe bucureşteni să ne urmărească şi online. Ne organizăm şi, atunci când sunt invitat la televizor, voi merge.

 

  • Despre finanţarea partidelor: Trebuie să se facă transparent şi legal, altfel duce la neîncredere în politic, la corupţie şi la nenorocirea unor oameni politici care fac o gafă

 

Reporter: Veţi face publice toate cheltuielile?

Cătălin Predoiu: Binenţeles că le vom face publice. Şi dacă nu ne-ar cere legea, tot am face-o. Toate aceste cheltuieli vor merge la AEP, se controlează, în fine, se rambursează banii. Până la urmă trebuie să învăţăm şi asta. Există un complex al politicianului şi al publicului de a vorbi de finanţări, despre finanţarea politicului, dar asta este o componentă cât se poate de firească, în democraţie. Am stat de vorbă cu politicieni, şi din Europa şi din Statele Unite ale Americii. Acolo activitatea de a obţine finanţări pentru campanie, pentru activitatea politică, este o componentă firească, însă se face legal şi transparent. Asta e toată povestea. Toată lumea trebuie să ştie de unde iau politicienii bani şi ce face cu ei, pentru că ei pot primi bani doar pentru a face activitate politică şi, dacă lucrul acesta se face transparent şi legal, poate genera chiar o emulaţie profesională în jurul politicului pentru că un politician este ajutat în activitatea lui de documentarişti, de experţi în economie, în finanţe. Oamenii aceştia au o meserie. Ca să câştige şi ei o pâine cinstită, trebuie plătiţi. Jurnalişti, de asemenea, oameni de imagine, redactori de speech-uri... Eu prefer să le scriu singur, dar unii nu au timp, deci toate aceste profesii care sunt în jurul politicului ar putea creşte şi înflori, în jurul politicului, dacă finanţarea ar fi transparentă şi în nişte limite rezonabile. Democraţia, într-adevăr, costă, dar este un cost care trebuie utilizat corect şi toate aceste practici ilegale care au fost în trecut, cu finanţări ilegale, trebuie să înceteze, pentru că nu duc nicăieri. Duc la neîncredere în politic, duc la corupţie, duc la nenorocirea unor oameni politici care, nu ştiu, fac o gafă, le scapă piciorul, cum se zice, fac o discuţie imprudentă. Nu vreau să dau nume. Sunt cazuri mai grave, unele aparent mai puţin grave. În orice caz, trebuie oprit acest lucru şi trebuie şi noi să ne modificăm mentalităţile. Şi politicienii, şi publicul. Trebuie să acceptăm să vorbim deschis despre aceste lucruri. Nu e nicio ruşine. Pentru că în fond, aceşti bani - cetăţenii trebuie să ştie - nu sunt bani care stau, rămân undeva, într-un sipet, ci sunt bani care sunt dirijaţi către experţi, specialişti, oameni care fac meserii, către tipografii, tipărituri. Este absolut firesc să existe o finanţare a politicului, dar transparent şi legal.

Reporter: Un mesaj către bucureşteni: de ce ar trebui să îl voteze pe Cătălin Predoiu la Primăria Capitalei?

Cătălin Predoiu: Pentru că împreună vom rezolva problemele pe care le are oraşul şi îl vom dezvolta, pe o viziune de oraş european modern, şi pe termen scurt şi pe termen lung. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.