Florin Cîţu a declarat, miercuri, după negocierile cu reprezentanţii USR, că de principiu au fost discuţii ca un acord al coaliţiei să fie mai în detaliu, iar PNL să dea premierul, dar că au fost vehiculate nume de persoane. Preşedintele PNL a adăugat că a ieşit optimist de la întâlnire, şi că şansele refacerii coaliţiei cu USR sunt mari. Liderul USR Dacian Cioloş a precizat că a discutat cu Florin Cîţu şi cu echipa de negociere a PNL despre refacerea coaliţiei de guvernare, iar liberalii trebuie, după ce discută cu PSD, să decidă şi să ofere un răspuns miercuri seară sau până joi dacă vor să fie din nou coaliţie PNL - USR - UDMR sau nu. El a adăugat că, de principiu, USR e de acord ca premierul să fie de la PNL, însă nu au fost discuţii despre posibile nume. Cioloş a mai spus că poziţia USR rămâne în continuare ca Florin Cîţu să nu fie propunerea de prim-ministru şi că a înţeles că există o majoritate care să susţină Guvernul în Parlament şi fără grupul parlamentar al minorităţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cioloş: Am spus celor de la PNL să aibă discuţia cu PSD, să îşi facă calculele. Până la sfârşitul zilei sau începutul zilei de mâine să vină cu un răspuns dacă refacem coaliţia sau nu / Nu am discutat despre nume de premier
CITEȘTE ȘI USR nu îl acceptă pe Florin Cîţu premier şi le-a transmis liberalilor acest mesaj / Răspunsul lui Cîţu: Preşedintele decide, nici miniştrii USR care au votat moţiunea de cenzură să nu mai facă parte din Guvern - surse
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: PSD va merge la Palatul Cotroceni cu propunere de prim-ministru

„Până la urmă am discutat despre principii, dacă vom putea reface această coaliţie şi apoi despre programul de guvernare. Am agreat că trebuie să fie un acord al coaliţiei”, a spus Cîţu, după discuţii.

Preşedintele PNL a spus că, de principiu, au discutat că ”premierul este de la PNL”, dar că nu s-au pronunţat nume de persoane.

Întrebat ce şanse sunt să se refacă coaliţia, Florin Cîţu a spus că ”sunt şanse mari”, şi a precizat că a ieşit optimist de la discuţii.

„Nu au cerut nimic, nimeni nu a cerut nimic, astăzi s-a discutat despre principii”, a mai spus Cîţu, adăugând că premierul este de la PNL. 

”Am discutat mai mult despre programul de guvernare, deci foarte important e că premierul e de la PNL, am discutat că susţinem împreună PNRR, despre PNI, dacă susţinem PNI şi în ce condiţii. Nu se discută despre numele persoanelor care vor fi în Guvern, astăzi”, a explicat Cîţu.

Întrebat dacă USR va primi aceleaşi portofolii în Guvern ca in iarnă, Florin Cîţu a spus: „Vom negocia, dar sunt şanse mari să se primească”.

Preşedintele PNL a mai arătat că este dreptul celor de la UDMR să vină un premier. „Este un partid care face parte din coaliţie. Dacă vom fi de acord să mergem să refacem coaliţia, bineînţeles că la următoarea întâlnire va fi şi UDMR. De fiecare dată când a fost la consultările de la Cotroceni, UDMR a venit cu o propunere de premier. Şi prima oară a fost UDMR cu o propunere de premier. Este normal să meargă un partid cu propunere de premier”, a spus el.

Cîţu a mai explicat că, matematic, ar exista o majoritate PNL-USR-UDMR în Parlament care să susţină Executivul şi fără grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi că, încă nu a discutat cu liderul acestui grup Varujan Pambuccian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.