Preşedintele Klaus Iohannis se declară îngrozit de tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde nouă persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI, el calificând situaţia drept ”o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”. În opinia sa, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat şi pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere să poată face faţă acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor pacienţilor şi personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinţă au trecut toţi aceşti oameni veniţi la spital cu speranţa că se vor vindeca.
 
În opinia sa, astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii.
”Este o zi neagră, de doliu, pentru naţiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduşi înapoi şi vor lăsa un gol imens în urma lor”, afirmă preşedintele.
El anunţă că a cerut premierului şi ministrului Sănătăţii să ia toate măsurile necesare şi să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din ţară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluţii pentru a-i putea transfera şi trata pe toţi pacienţii evacuaţi din spitalul de la Constanţa. Totodată, este imperativ ca, în toate secţiile cu pacienţi COVID-19 şi mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenţie sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiţii de supraîncărcare.
 
”În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung, trebuie găsite urgent spaţii noi pentru a crea secţii de terapie intensivă care să ofere condiţii optime de siguranţă cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă şi tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceste importante fonduri europene pe care am reuşit să le obţinem pentru România constituie una dintre soluţiile cele mai importante pentru a asigura condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi”, consideă Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.