Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul aprobă un memorandum înaintate de către Ministerul Cercetării care vizează colaborarea între Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Laboratorul Slack de la Universitatea Stanford. Ministrul Sebastian Burduja a precizat că acest document întăreşte parteneriatul strategic între România şi SUA, pe dimensiunea de cercetare şi este „o recunoaştere a excelenţei cercetării româneşti, în special în aceste domenii accelerarea electronilor şi fotonica nucleară, şi o recunoaştere a pontenţialului pe care proiectul ELI-NP, laserul de mare putere de la Măgurele, îl are la nivel naţional, cât mai ales internaţional”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ultimul punct de ordinea de zi este cel legat de un memorandum înaintat de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Discutăm despre un memorandum care vizează domeniul de cercetare-dezvoltare şi aici nu vorbim despre orice proiect de cercetare şi dezvoltare, ci vorbim despre proiectul continuării şi dezvoltării Laserului de mare putere de la Măgurele. Au fost nenumărate activităţi în care am afirmat de fiecare dată cât de mult ne dorim ca cercetarea şi dezvoltarea să joace un rol pe măsura relevanţei pe care o are în dezvoltarea ţării noastre. Ca atare, am stabilit o serie întreagă de proiecte, am asigurat finanţări astfel încât toate proiectele care vor avea şi vor asigura multiplicarea în economie în practică a rezultatelor, vor continua să beneficieze de întreg sprijinul guvernamental. În sensul acesta, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» va intra într-o colaborare cu un institut de prestigiu internaţional, este vorba de Laboratorul Slack de la Universitatea Stanford. Cred că este un moment foarte important pentru cercetarea şi dezvoltarea din România, de fapt este asocierea prin formalizarea unei colaborări la acest nivel pentru Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, care asigură nu doar finalizarea proiectului, deoarece practic prin ceea ce aprobăm astăzi asigurăm continuare şi finalizarea proiectului, ci asigurăm o perspectivă cercetării, nu numai la nivel naţional, ci cercetării la nivel internaţional. Discuţiile pe care le-am avut în întâlnirile oficiale cu reprezentanţi din alte ţări prevăd ca fiind unul dintre proiectele de mare succes asumate de România, dar cu reverberaţie la nivel internaţional”, a afirmat Nicolae Ciucă, în şedinţa de miercuri a Executivului.

La rândul său, ministrul Cercetării Sebastian Burduja a precizat că acest acord poate fi numit unul „istoric” deoarece marchează recunoaşterea excelenţei cercetării româneşti, o consolidarea cooperării României cu SUA în acest domeniu şi oferă o mai bună perspectivă pentru a finaliza sistemul gama cu energie variabilă, o componentă complementară a Laserului de mare putere de la Măgurele.

„Într-adevăr vorbim de un acord istoric între IFIN-HH şi Slack, un laborator naţional din cadrul Departamentului Energiei al Guvernului SUA care funcţionează şi este operat Universitatea Stanford. Sunt trei dimensiuni pe care le-aş puncta. În primul rând vorbim despre o recunoaştere a excelenţei cercetării româneşti, în special în aceste domenii accelerarea electronilor şi fotonica nucleară, şi o recunoaştere a pontenţialului pe care proiectul ELI-NP, laserul de mare putere de la Măgurele, îl are la nivel naţional, cât mai ales internaţional. Efectiv poate schimba viitorul omenirii prin descoperirile ce se pot face acolo. În al doilea rând, vorbim despre o nouă valenţă a parteneriatului strategic România-SUA, dincolo de dimensiunea de securitate naţională şi de cea de dezvoltare economică, a treia componentă a parteneriatului este cea de cercetare şi schimburi academice. O manifestare prin acest acord între IFIN-HH şi laboratorul Slack din cadrul Universităţii Stanford, unul dintre cele mai mari institute de profil din lume. Nu în ultimul rând şi foarte pragmatic, vorbim de cea mai bună perspectivă pentru a finaliza sistemul gama cu energie variabilă, practic componenta complementară laserului de mare putere de la Măgurele”, a explicat Burduja. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.