Executivul a adoptat, joi, hotărârea pentru modificarea anexei la hotărârea Guvernului 932/2007 pentru aprobarea Metodologiei privind finanţarea de la bugetul de stat a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. Actul normativ modifică metodologia privind finanţarea de la bugetul de stat a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, în vederea respectării caracterului multianual al programului de finanţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Transformarea într-un program multianual va conduce la asigurarea unui cadru predictibil cu privire la derularea programului de finanţare a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, asigurându-se astfel condiţiile optime de utilizare a terenurilor care ar pune în siguranţă planificarea investiţiilor, mai precizează comunicatul de presă al Guvernului. 

Totodată, actul normativ are ca obiect reglementarea unor măsuri care vor conduce la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor alocate de la bugetul de stat destinate elaborării/actualizării hărţilor de risc pentru cutremure şi alunecări de teren necesare pentru stabilirea măsurilor preventive care contribuie la pregătirea autorităţilor locale în cazul fenomenelor cauzate de catastrofe naturale şi la diminuarea efectelor acestora.

În plus, hotărârea cuprinde reglementări care detaliază modul în care va fi acordată finanţarea prin program, respectiv modul de depunere a cererilor de finanţare, documentele necesare, fluxul operaţional etc.

De asemenea, funcţiile de monitorizare şi evaluare a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren sunt asigurate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin direcţia de specialitate, cu sprijin din partea autorităţilor administraţiei publice locale de la nivel judeţean şi Municipiul Bucureşti, potrivit sursei citate.

Autorităţile administraţiei publice locale de la nivel judeţean şi Municipiul Bucureşti au obligaţia de a identifica în detaliu, de a delimita geografic şi de a declara zonele de risc natural de pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale, cuprinse în anexa nr. 7 la Legea nr. 575/2001, în urma cărora vor constitui bănci de date informatizate privind aceste zone, care vor fi reactualizate periodic şi integrate în sistemul naţional de monitorizare.

Documentaţia privind elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren va primi avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) doar după dezbaterea în cadrul Comitetului Tehnic de Specialitate (CTS), care are rolul de a aviza din punct de vedere tehnic hârţile de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren împreună cu organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale competente potrivit legii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.