Guvernul a aprobat, luni, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), suplimentarea bugetului pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale cu 48 de milioane de lei. Solicitarea MAE a fost făcută având în vedere modificările legislative şi organizarea a peste 800 de secţii de votare în străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, Guvernul a aprobat astăzi, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, suplimentarea bugetului pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2019.

"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat suplimentarea bugetului pe anul 2019 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului cu suma de 48 de milioane de lei, având în vedere modificările legislative aduse prin Legea nr. 148/2019 în luna august 2019, precum şi organizarea unui număr de peste 800 de secţii de votare în străinătate. Modificările respective impun desfăşurarea procesului de vot în străinătate pentru o perioadă de trei zile, pentru fiecare tur de scrutin, creşterea numărului membrilor prezenţi în secţiile de votare şi introducerea obligativităţii monitorizării video a secţiilor de votare", arată MAE.

Conform sursei citate, prin organizarea votului în ziua de vineri, zi lucrătoare, misiunile diplomatice şi oficiile consulare au fost nevoite să apeleze la mediul privat pentru spaţiile necesare secţiilor de votare, care implică costuri suplimentare semnificative faţă de variantele luate în calcul în mod tradiţional (unităţi de învăţământ, săli şi spaţii ale autorităţilor locale).

"În prezent, Ministerul Afacerilor Externe preconizează organizarea a peste 800 de secţii de votare în străinătate. Bugetul alocat MAE la începutul anului (prin Legea nr. 50/2019 a bugetului de stat, respectiv a Ordonanţei Guvernului nr. 12/2019 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 când prevederile legale stabileau că votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul unei singure zile), era insuficient pentru a asigura funcţionarea tuturor secţiilor propuse de misiunile diplomatice", precizează MAE.

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, MAE are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate.

Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor prezidenţiale, respectiv vineri, 8 şi 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 -21:00*, sâmbătă, 9 şi 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 – 21:00* şi duminică, 10 şi 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 – 21:00*.  *cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.