Guvernul Cioloş s-a reunit, sâmbătă dimineaţă, într-o şedinţă informală, temele discutate de premier şi membrii Cabinetului său referindu-se la afacerile europene şi la pregătirea preşedinţiei române a Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa informală a început la ora 9:00, principala temă de discuţie se referă la pregătirea preşedinţiei române a Consiliului UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, în toamna anului trecut, ca autorităţile să înceapă din plin pregătirile pentru preluarea de către România a şefiei Consiliului Uniunii Europene.

"Va fi prima acţiune internaţională majoră pe care ţara noastră o va desfăşura după celebrarea centenarului Marii Uniri, în 2018. Nu există altă opţiune decât să fim la înălţimea acestui moment, cu temele făcute, şi să ştim ce vrem. Va fi o responsabilitate deosebită şi un exerciţiu complex, a cărui pregătire trebuie deja demarată", le-a spus Iohannis ambasadorilor români, în luna septembrie.

Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie între statele membre ale UE la fiecare şase luni. În cursul semestrului respectiv, Preşedinţia conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuităţii lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care deţin Preşedinţia lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite ”triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trio-ul actual este alcătuit din preşedinţiile Italiei, Letoniei şi Luxemburgului, iar trio-ul din care va face parte ţara noastră este: Austria: ianuarie-iunie 2019, România: iulie-decembrie 2019 şi Finlanda: ianuarie-iunie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.